Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ:Η "πράσινη" ενεργεια που έγινε "μαύρη"

"Οι λιγνιτικοί σταθμοί θα αντικατασταθούν από μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ΑΠΕ" είχε διακηρύξει στο προεκλογικό ντιμπέητ ο πρωθυπουργός απαντώντας στον τότε επικεφαλής της εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελο. Λίγους μήνες μετά, προκηρύσσεται ήδη ο διαγωνισμός της ΔΕΗ, όχι για ΑΠΕ, αλλά για νέο λιγνιτικό εργοστάσιο στην πολύπαθη Δ. Μακεδονία.

Δεν είναι η μόνη προεκλογική διακήρυξη που το ΠΑΣΟΚ πετάει στο καλάθι των αχρήστων. Είναι όμως χαρακτηριστική της απόστασης που παίρνει ακόμη και από την δική του πολιτική πρόταση για δήθεν πράσινη ανάπτυξη. Από τις επιλογές της κυβέρνησης φαίνεται ξεκάθαρα ότι προωθεί την ίδια μαύρη ανάπτυξη βασισμένη στο λιγνίτη, όπως έκαναν όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Η μόνη εξέλιξη είναι η προσπάθεια για λεκτικό φτιασίδωμα όπως οι διαβεβαιώσεις ότι οι νέοι σταθμοί είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Τέτοιες δηλώσεις, όμως, λίγα πράγματα σημαίνουν για τα μαυρισμένα από την καρβουνόσκονη περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας, που μετράνε ολοένα αυξανόμενα περιστατικά καρκίνων και αναπνευστικών προβλημάτων, κυρίως από τη λειτουργία των ανοικτών υπαίθριων λιγνιτορυχείων. Ακόμη λιγότερα σημαίνουν οι διαβεβαιώσεις αυτές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη και η σχεδιασμένη μετάβαση σε μια πράσινη μεταλιγνιτική πραγματικότητα είναι όρος επιβίωσης για το ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας. Η ενέργεια από λιγνίτη οφείλει να αντικατασταθεί κατά κύριο λόγο από εξοικονόμηση ενέργειας και κατά δεύτερο λόγο από ανανεώσιμη ενέργεια, ενώ οι σημερινές μονάδες να λειτουργούν όλο και λιγότερο, περνώντας σταδιακά σε κατάσταση εφεδρείας. Τέτοιο σχεδιασμό δε βλέπουμε όμως ούτε από τη ΔΕΗ, ούτε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki