Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΑΘΗΝΑ:¨Οταν κάνουν μερεμέτια στην ιστορία...

Τον κίνδυνο αλλοίωσης τόσο της εξωτερικής όσο και της εσωτερικής εικόνας του κτηρίου του Οφθαλμιατρείου, επί της Πανεπιστημίου, κρούουν οι επιστήμονες του Πολυτεχνείου, αναφερόμενοι στις σχεδιαζόμενες επεμβάσεις, που αποφασίστηκαν χωρίς την έγκριση του συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ.
Ωστόσο, η μελέτη των εργασιών δεν πέρασε -όπως ορίζει ο Αρχαιολογικός Νόμος- από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, αλλά εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού σε επίπεδο τοπικού συμβουλίου.
Λύση στο θέμα ίσως δώσει το κτήριο από μόνο του, αφού κατά τις πρώτες δοκιμαστικές τομές που έγιναν άρχισαν να αποκαλύπτονται εντυπωσιακές χρωματιστές τοιχογραφίες και οροφογραφίες. Η συντήρησή τους είναι το μοναδικό θέμα του Οφθαλμιατρείου που έχει εγκριθεί από το ΚΣΝΜ και έτσι ίσως δοθεί αφορμή για επανεξέταση ολόκληρης της μελέτης. Σε περίπτωση που τα έργα προχωρήσουν, όμως, οι τοιχογραφίες αυτές θα καλυφθούν από γυψοσανίδες και καλώδια.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι και οι εξωτερικές επεμβάσεις -πρόκειται για δύο τριώροφες προσθήκες συνολικού εμβαδού 300 τ.μ. και ύψους άνω των 11 μέτρων- θα αλλοιώσουν την εικόνα του κτιρίου, καθώς θα κρύψουν δύο από τις όψεις του μνημείου που θυμίζει εκκλησία.
Το Οφθαλμιατρείο ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα.Το οικόπεδο αγοράστηκε με πανελλήνιο έρανο, έναντι 4 δρχ./τετρ. πήχυ, και το κτήριο θεμελιώθηκε το 1847. Τα πρώτα σχέδια υπέγραφε ο Δανός αρχιτέκτονας Χανς Κρίστιαν Χάνσεν -δάσκαλος του Ερνέστου Τσίλλερ- αλλά τελικά το κτήριο εγκαινιάστηκε το 1854 σε σχέδια που ολοκλήρωσε ο Λύσανδρος Καυτατζόγλου -αρχιτέκτων και της παρακείμενης καθολικής εκκλησίας του Αγίου Διονυσίου.

ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki