ΛΗΜΝΟΣ:Απαλλοτριώνουν 1.500 στρέμματα για πεδίο βολής
Τετάρτη, 24 Μάρτιος 2010 19:56
Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα σχεδιάζεται και μάλιστα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε τοπίο μοναδικής αισθητικής και ανυπολόγιστης γεωλογικής και οικολογικής αξίας.
Πρόκειται για την περιοχή Φραγκοκέφαλο του Δήμου Ατσικής και την παραλία Κιώνη, με γνωστά παγκοσμίως, σπάνια πετρώματα μεγάλης γεωλογικής και οικολογικής αξίας. Οι σπάνιοι αυτοί σχηματισμοί βρίσκονται εντός του πεδίου βολής, πολλοί μάλιστα έχουν ήδη καταστραφεί, πιθανώς από προηγούμενες βολές. Επίσης εντός του πεδίου βολής, ο αγροτικός δρόμος διασχίζει έναν υδροβιότοπο με σημαντική βιοποικιλότητα με πολλά είδη σπάνιας άγριας χλωρίδας, που αποτελεί καταφύγιο πολλών ειδών πανίδας.
Ο συνδυασμός των σπάνιων πετρωμάτων και του υδροβιότοπου, συνθέτει ένα τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς, που πρέπει να προστατευθεί, όμως η επικινδυνότητα για την ασφάλεια των κατοίκων και το ζωικό κεφάλαιο, λόγω της μικρής απόστασης του πεδίου βολής από κατοικημένες περιοχές, παίζει πρωτεύοντα ρόλο.
Στην περιοχή αυτή, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη προκηρύξει απαλλοτρίωση 1.500.000 τ.μ. προκειμένου να επεκτείνει το πεδίο βολής που λειτουργεί παράνομα και ανεπίσημα, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αντιτάσσεται στην προοπτική αυτή. Οι κάτοικοι της περιοχής, ανάμεσά τους και τα μέλη του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας, έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 1000 υπογραφές, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ομόφωνα καταγγείλει το γεγονός. Έχει δε υποβληθεί ήδη υπόμνημα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζητώντας συγκεκριμένες πληροφορίες και απαιτώντας να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία απαλλοτρίωσης.
Επίσης το Ελληνικό Δίκτυο Friends of Nature και ο συνεργαζόμενος με αυτό Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Δαναλάτος, έχουν ξεκινήσει την εκπόνηση μελέτης για τη μεγάλης γεωλογικής και οικολογικής αξίας περιοχή Προπουλίου. Η μελέτη αυτή θα εκπονηθεί με ευθύνη του Ελληνικού Δικτύου Friends of Nature και επιστημονικών συνεργατών του κ. Δαναλάτου και θα παραδοθεί στο Δήμο Ατσικής Λήμνου με σκοπό να τεθούν υπό καθεστώς προστασίας τα μνημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που βρίσκονται στην περιοχή του ανωτέρω Δήμου.