ΚΑΝΤΑΝΟΣ:Απροστάτευτο το φαράγγι
Πέμπτη, 11 Μάρτιος 2010 00:13
Στις 21.01.2008 η Κίνηση Πολιτών του Δήμου Καντάνου και η Πρωτοβουλία για την ανάδειξη και προβολή του φαραγγιού της, κατέθεσαν αίτημα στην Περιφέρεια Κρήτης και στην Δ/ση Δασών Χανίων με το οποίο ζητούν ειδικότερα μέτρα προστασίας για την περιοχή του φαραγγιού της Καντάνου όπως προβλέπει ο νόμος .
Η πρόταση έχει στόχο την προστασία και διατήρηση του Φαραγγιού της Καντάνου και της ευρύτερης περιοχής της Σπίνας, σύμφωνα με τα άρθρα 18, 19 και 20 του 1650/86 και την ενίσχυση των παραδοσιακών ασχολιών και δραστηριοτήτων που μπορεί να επιτευχθεί παράλληλα με την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων και των συνθηκών της τοπικής οικονομίας.
Η περιοχή συνδυάζει την οικολογική σπουδαιότητα με την ιστορική και αισθητική αξία, με σημαντική, επίσης, συνεισφορά στην τοπική οικονομία. Μπορούν να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και φυσιολατρικών δραστηριοτήτων. Η πρόταση της Κίνησης Πολιτών αποσκοπεί στην διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς και στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας της περιοχής της Καντάνου αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Σέλινου. Η φύση και το τοπίο πρέπει να διατηρηθούν και να προστατευτούν. Να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή υφίσταται έντονες πιέσεις από εξορυκτικές δραστηριότητες.
Η Δ/νση Δασών Χανίων με τα έγγραφά της 7568/06.11.07 και 849/09.02.09 προτείνει ότι η Ε.Π.Μ πρέπει λάβει υπ’ όψη της και την ευρύτερη περιοχή της Σπίνας για να προστατευτεί στο σύνολο του το τοπίο και η βιοποικιλότητα της περιοχής. Σε αυτοψία της επίσης διαπιστώνει υψηλή ποικιλότητα δενδρωδών φυτών, σε σύνθεση και ποικιλία τέτοια που δεν συναντάται αλλού στην Κρήτη.
Οι επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης σημειώνουν πως, παρότι δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του φαραγγιού, ωστόσο από τη, μεγαλύτερη των 25 ετών, εμπειρία έρευνας στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, μπορούν να διαπιστώνουν ότι το σύστημα της ευρύτερης περιοχής του φαραγγιού της Καντάνου για συγκυριακούς λόγους εκτείνεται αδιατάρακτο σε πολύ μεγάλη έκταση προσφέροντας εξαιρετικής σημασίας «παθητική φύλαξη» στη βιοποικιλότητα της περιοχής.