Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:Όμηρος της αδιαφορίας ο Θερμαϊκός

Για μια ακόμη φορά, όταν στην περιοχή επικράτησαν ισχυροί νότιοι άνεμοι ,σκουπίδια, κλαδιά, λύματα και εστίες φυτοπλαγκτόν έκαναν την «εμφάνισή» τους στα νερά του Θερμαϊκού κόλπου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Στην Παλιά Παραλία,  δεν αντίκριζες καν θάλασσα, παρά μόνο βρωμιές. Η άπνοια που ακολούθησε και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες συνετέλεσαν στην παράταση του «φαινομένου» για αρκετές ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι αντιαισθητικό και προσβάλλει την πόλη και τους πολίτες της που κατά παράδοση και κατά εκατοντάδες κάνουν καθημερινά τη «βόλτα στην παράλια».
Το πρόβλημα όμως δεν έχει να κάνει απλά με την αισθητική της πόλης - της μοναδικής ίσως πόλης στον κόσμο που διαθέτει ένα αναξιοποίητο και αφημένο στη τύχη του θαλάσσιο μέτωπο δεκάδων χιλιομέτρων - αλλά και με τη βιωσιμότητα του Θερμαϊκού κόλπου και τη δημόσια υγεία.
Πέρσι, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μελέτης που διενήργησε επί δύο και πλέον χρόνια ομάδα επιστημόνων του ΑΠΘ κατά παραγγελία του τότε Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Η επιστημονική ομάδα, υπό τον καθηγητή του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ κ. Κώστα Φυτιάνο, εντόπισε πέντε κύριες πηγές ρύπανσης πραγματοποιώντας, από 50 διαφορετικούς σταθμούς, εκατοντάδες μετρήσεις στα νερά και στα ιζήματα σε μια ζώνη πολλών χιλιομέτρων η οποία οριοθετήθηκε από τις εκβολές του Αλιάκμονα μέχρι τις ακτές της Νέας Μηχανιώνας:
-Τα τρία μεγάλα ποτάμια που εκβάλλουν σ' αυτόν, ο Αλιάκμονας, ο Αξιός και ο Λουδίας, καθώς και οι τάφροι όπως αυτές του Δενδροποτάμου, του Φοίνικα και του Ανθεμούντα, εκτός από τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων των περιοχών από όπου διέρχονται, μεταφέρουν αστικά και βιομηχανικά λύματα από παράνομους αγωγούς.
-Τεράστιες χαβούζες με κατάλοιπα της επεξεργασίας δερμάτων στην περιοχή των παλιών βυρσοδεψείων, πετρελαιοειδή, απαγορευμένα υφαλοχρώματα από τις αμμοβολές των πλοίων, αλλά και οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στο Καλοχώρι λόγω της πλημμελούς του λειτουργίας συμπληρώνουν τις αιτίες του κακού.
-Οι αναλύσεις σε ιζήματα εντόπισαν (όπως και πριν από χρόνια) υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων όπως μολύβδου, χρωμίου, χαλκού, καδμίου, υψηλές συγκεντρώσεις φωσφόρου, υψηλές συγκεντρώσεις αμμωνίας.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και την επέκταση μέσα στο Θερμαϊκό, του διαδρόμου προσαπογειώσεων του αεροδρομίου «Μακεδονία» που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα επιφέρει μια τεράστια ανατροπή του οικοσυστήματος του κόλπου, με ανυπολόγιστες οικολογικά ζημίες.
Παρά την τραγική του κατάσταση, οι επιστήμονες βεβαιώνουν ότι ο Θερμαϊκός μπορεί να σωθεί με την προϋπόθεση ότι θα υιοθετηθούν άμεσα μέτρα (οι επιστήμονες του ΑΠΘ  προτείνουν 24 μέτρα) με τα οποία θα αναστραφεί η δραματική υποβάθμιση του κόλπου, δίνοντας ανάσα ζωής στη Θεσσαλονίκη.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki