Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ελληνικό: Θα πληρώσουμε κιόλας;

Αντίθετοι με την εκποίηση και τα επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, και υπέρ της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, τάσσονται οι δήμοι Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η επιτροπή αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού, όπως δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου την Τετάρτη, ενόψει της ημερίδας που πραγματοποιείται στις 20 Απριλίου με τίτλο «Ελληνικό: Ανάπτυξη για Ποιους;» στο ολυμπιακό γήπεδο μπάσκετ του Ελληνικού.

Ακόμα και η οικονομική αποτελεσμάτικότητα του εγχειρήματος τίθεται σε αμφισβήτηση.Το κόστος των συνοδών έργων, των μεταστεγάσεων, της κατασκευής και ανακατασκευής σημαντικών υποδομών που θα επωμισθεί το Ελληνικό Δημόσιο «θα υπερβεί το πενταπλάσιο των εσόδων πλησιάζοντας τα 2,5 δισ. ευρώ»,  ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Πολεοδομίας και επιστημονικός υπεύθυνος της Ερευνητικής Ομάδας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού κ. Νίκος Μπελαβίλας. Δηλαδή, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, «το Ελληνικό δεν πωλείται αλλά δωρίζεται, "με προίκα"».

Κι αυτό την ίδια στιγμή που η πώληση του πρώην αεροδρομίου και του Αγίου Κοσμά θα φέρει το ένα πέμπτο ή και λιγότερο της αξίας των εσόδων που είχαν προβλεφθεί προ διετίας. Τότε τα αναμενόμενα έσοδα από την πώληση των 6.300 στρεμμάτων ήταν 5 δισ. ευρώ ενώ οι σημερινές προσδοκίες μόλις που αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Η ομόφωνη πρόταση για Μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό, όπως εξήγησε ο Νίκος Μπελαβίλας, επίκουρος καθηγητής Πολεοδομίας και επιστημονικός υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας ΕΜΠ για το ΜΠΕ, περιλαμβάνει εκτός των πρασίνων επιφανειών, χρήσεις αναψυχής με καφέ, εστιατόρια, το υδροπάρκο-θεματικό πάρκο στο Ολυμπιακό Slalom, ενυδρείο, κέντρο εμπορικών και επιστημονικών εκθέσεων και συνεδρίων στον πρώην ανατολικό αεροσταθμό, χρήσεις αθλητισμού με γήπεδα, γυμναστήρια και ξενώνες αθλητών, χρήσεις πολιτισμού και έρευνας, μουσεία των αρχαιολογικών συλλογών του Σαρωνικού και της αεροπορίας. Περιλαμβάνει επίσης τις χρήσεις τουρισμού, θαλάσσιου τουρισμού και αναψυχής μαζί με τις εγκαταστάσεις ναυταθλητισμού στην Ολυμπιακή Μαρίνα και στον Άγιο Κοσμά, ένα τοπικό κέντρο εμπορίου και διοίκησης με καταστήματα μικρού εμπορίου και ιδιωτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διοίκησης πρόνοιας και εκπαίδευσης των γύρω δήμων. Εκτός από τους χώρους πρασίνου, περιλαμβάνει συνολικά, 241 κτίρια με εμβαδόν 370.000 τ.μ.

Ο δήμαρχος Αλίμου επεσήμανε την ενότητα μεταξύ των όμορων δήμων στο συγκεκριμένο θέμα και δήλωσε ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα για ένα μητροπολιτικό πάρκο που το ονειρευόμαστε εδώ και χρόνια». Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης τόνισε πως «θα μας βρουν με τη φυσική μας παρουσία απέναντι σε κάθε σχέδιο ξεπουλήματος». Εκτίμησε δε, ότι «αυτή η έκταση όχι μόνο θα ξεπουληθεί, αλλά θα χαριστεί και είναι πολύ πιθανό να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να μεταφερθούν ορισμένες χρήσεις», χαρακτήρισε επίσης ψεύτικο το επιχείρημα για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, υποστηρίζοντας ως ρεαλιστική και εφικτή την πρόταση του ΕΜΠ για ένα μητροπολιτικό πάρκο, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει διασφαλισμένες θέσεις εργασίας, να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου». Ο δήμαρχος Γλυφάδας, είπε ότι όλες οι προσπάθειες είναι προς λάθος κατεύθυνση, και οι έως τώρα σχεδιασμοί είναι ανεδαφικοί και δε θα προσδώσουν το όφελος που θα έπρεπε, ενώ οι πολίτες και η αγορά θα υποστούν σοβαρές συνέπειες. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, επεσήμανε την απουσία πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, ο οποίος θα 20πλασίαζε, όπως εκτίμησε, την «προίκα» του Ελληνικού, όπως είπε. Έκανε λόγο για μελλοντικές προσφυγές από το ΤΕΕ, αφού «χωρίς αξιολόγηση, ιεράρχηση, το σχέδιο χαρίζει σε συμφέροντα, δημόσια περιουσία, χωρίς να διασφαλίζονται το όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος», ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι το ΤΕΕ θα εκτιμήσει το συντομότερο δυνατόν την πραγματική αξία της περιοχής.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki