Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τι πιστεύουν οι τραπεζίτες

mikrofono1Ένας παλιός πολιτικός συνήθιζε να λέει: «αν θέλεις να κάταλαβεις τι γίνεται στην αγορά ρώτησε να μάθεις απο τους ανθρώπους που την διαμορφώνουν». Ποιό όμως διαμορφώνουν σήμερα την ελληνική αγορά ακινήτων; Οι μεσίτες, οι κατασκευαστές ή οι τράπεζες; Η απάντηση είναι εύκολη: Οι τράπεζες , αφού αυτές είναι εκείνες που κρατούν στα χέρια τους το κλειδί με το οποίο μπορεί να ανοίξει η κάνουλα των κεφαλαίων. Δηλαδή αυτές οι οποίες με τα δάνεια που χορηγούν σε αγοραστές αλλά και επιχειρήσεις ρυθμίζουν την πορεία της αγοράς. Τι λένε λοιπόν οι τραπεζίτες για το αύριο της αγοράς κατοικίας;
Καταρχήν παραδέχονται ότι αυτή την στιγμή έχουν στερέψει την αγορά απο χρήμα το οποίο θα κατευθύνεται στην χρηματοδότηση της στέγης. Σε κατ ιδίαν συζητήσεις παραδέχονται ότι οι αιτήσεις , οι εγκρίσεις και κυρίως οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευτών πέντε χρόνων. Η «ομολογία» αυτή ερμηνεύει την άπνοια που βασιλεύει στην αγορά και κυρίως την αρνητική μεταβολή των μεταβιβάσεων ακινήτων.
Επομένως το «αύριο» θα είναι ακόμα χειρότερο απο το σήμερα , θα μπορούσε να σκεφτεί ένας ουδέτερος παρατηρητής. Εκεί όμως έρχεται η μεγάλη έκπληξη απο την πλευρά των τραπεζιτών. Οι περισσότεροι απο αυτούς πιστεύουν ότι η σημερινή εικόνα των χορηγήσεων θα είναι η πρώτη που θα αντιστραφεί. Σήμερα η πλέον ασφαλής κατηγορία δανείων  είναι , σύμφωνα πάντα με τους τραπεζίτες, η χρηματοδότηση της κατοικίας. Οι καλύψεις υπερκαλύπτουν το δάνειο ενώ η παραδοσιακή σχέση των Ελλήνων με την κατοικία τους καθιστά ιδιαίτερα προσεκτικούς στην εξυπηρέτηση του στεγαστικού τους δανείου. Φυσικά αν ο υποψήφιος αγοραστής αρνηθεί να δανειστεί τότε οι εκτιμήσεις αυτές θα αποδειχτούν έωλες. Στο σημείο αυτό , οι τραπεζίτες προβλέπουν ότι το κόστος των στεγαστικών δανείων θα μειωθεί αφού η υποχώρηση του πληθωρισμού και η απόφαση της ΕΚΤ να ασκήσει μία πιό ελαστική νομισματικη πολιτική θα συμβάλλει θετικά προς την κατεύθυνση αυτή. Δηλαδή , τονίζουν απο την μία πλευρά θα υπάρξει αύξηση των χορηγήσεων και απο την άλλη μείωση του κόστους χρήματος. Πρόκειται επομένως για τον πιό ασφαλή δρόμο για την ανάκαμψη της αγοράς. Και πότε θα γίνει αυτό; Είναι το επόμενο εύλογο ερώτημα . Εκεί οι τραπεζίτες σηκώνουν τα χέρια ψηλά και επιμένουν λέγοντας ότι : «ανεξαρτήτως χρόνου η αγορά κατοικίας θα είναι η πρώτη που θα αισθανθεί τα σημάδια της ανάκαμψης». 
Αυτά υποστηρίζουν οι άνθρωποι που διαμορφώνουν την αγορά και απο εκεί και πέρα τα συμπεράσματα είναι δικά σας.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki