Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Με ακίνητα θέλει την ΕΤΕ

Μία πρωτοβουλία με πολλαπλούς αποδέκτες αλλά και με καταλυτικές επιπτώσεις όχι μόνο στο οικονομικό αλλά και στο πολιτικό «χάρτη» βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωταγωνιστή την εκκλησία της Ελλάδος . Η πρόταση που βρίσκεται στα χέρια στα «χέρια» του αρχιεπισκόπου αλλά και όλων των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την κάλυψη άνω του 50% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τραπέζης όχι μόνο καθιστά την εκκλησία σε ένα από τους μεγαλύτερους μετόχους του κορυφαίου τραπεζικού ομίλου της χώρας αλλά -και το κυριότερο- την επαναφέρει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας σε μία μάλιστα περίοδο που το «έλλειμα αξιοπιστίας» των πολιτικών κομμάτων βρίσκεται στο ναδιρ. Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική πρόταση ξεκίνησε από πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου . Ο ιεράρχης , ένας από τους πλέον δραστήριους με έντονη κοινωνική αλλά και ανθρωπιστική δράση στην περιοχή του , ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει την συμμετοχή της εκκλησίας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τράπεζας ώστε να αποφευχθεί «ο επαπειλούμενος αφελληνισμός του πρώτου πιστωτικού ιδρύματος της νεωτέρας Ελλάδας» .

Η συμμετοχή της εκκλησίας θα είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό που της αναλογεί ως ήδη μέτοχος (διαθέτει περί τα 15.000.μετοχές). Η συμμετοχή, θα γίνει εντός ενός προκαθορισμένου πλαισίου με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας το οποίο μεταξύ των άλλων θα προβλέπει την αναλογική συμμετοχή της Εκκλησίας στο δ.σ του ιδρύματος. Η χρηματοδότηση της συμμετοχής , κρίνεται εφικτή , με την χρήση της ακίνητης περιουσίας της τράπεζες η αξία της οποίας εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 400.000.000 ευρώ. Το σχέδιο έχει τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές προεκτάσεις καθώς η επιτυχής του έκβαση , εξασφαλίζει την ήδη συμμετοχή της εκκλησίας στο μετοχικό κεφάλαιο του πιστωτικού ιδρύματος η αξία της οποίας στην διάρκεια της τελευταίας τετραετίας έχει απομειωθεί σημαντικά ενώ από την άλλη πλευρά έχει πάψει να θεωρείται προσοδοφόρα τοποθέτηση.

Στην πραγματικότητα , η μη συμμετοχή στην αύξηση θα οδηγήσει –σχεδόν εκβιαστικά- σε ρόλο «μετόχου-κομπάρσου». Από την άλλη πλευρά, η αυξημένη παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας , εκτιμάται ότι θα έχει τόσο βραχυχρόνια όσο και μακροχρόνια οφέλη καθώς άμεσα θα αποκτήσει κεντρικό ρόλο στην διοίκηση της τράπεζας ενώ από την άλλη πλευρά «επενδύει» σε σημαντικές υπεραξίες αλλά και μερισματικές αποδόσεις . Σημαντικά όμως είναι και τα οφέλη στο κοινωνικό πεδίο. Η στάση της εκκλησίας της Κύπρου, σε όλη την διάρκεια της κυπριακής κρίσης , δημιούργησε την εικόνα ενός ζωντανού «κοινωνικού οργανισμού» ο οποίος έχει σημαίνοντα ρόλο στην κοινωνική και πολιτική ζωή της μεγαλονήσου με παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν την «ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια» του κυπριακού λαού. Αν και κατά την διάρκεια της κρίσης το φιλανθρωπικό έργο της ελληνικής εκκλησίας είναι τιτάνιο , η διακριτική στάση που τήρησε όσον αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις της ύφεσης την περιόρισε – στα μάτια της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης – σε ρόλο παρατηρητή. Η στάση αυτή , όσο διάστημα δεν υπήρχε αντίπαλο δέος κάποιο διαφορετικό σημείο αναφοράς , δεν ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό. Όμως το «καυτό δεκαήμερο» της Κύπρου άλλαξε το περιβάλλον. Ετσι, μία τέτοια παρέμβαση , μπορεί να αναδείξει την εκκλησία σε «εθνικό θεματοφύλακα» , ο οποίος παρεμβαίνει για να προασπίσει τα «εθνικά συμφέροντα». Σε κάθε περίπτωση ακόμα και σε περίπτωση που η πρόταση δεν υλοποιηθεί , το πολιτικό κόστος θα βαρύνει τους πολιτικούς οι οποίοι «αντιτίθεται στο πατριωτικό ρόλο της εκκλησίας». Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η επόμενη εβδομάδα κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξέλιξη του θέματος το οποίο σίγουρα θα αλλάξει πολλά δεδομένα στον σημερινό ρευστό οικονομικό και πολιτικό χάρτη της χώρας.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki