Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι ρώσοι κουνούν το μαντήλι

Αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την αγορά ακινήτων όχι μόνο της Μεγαλονήσου αλλά και της Ελλάδας. Το πλήγμα αξιοπιστίας το πιθανότερο είναι ότι θα προκαλέσεις κλιμα επιφυλακτικότητας και για τις επενδύσεις ακινήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία. Δηλαδή σε αγορές οι οποίες προσπαθούν να εφαρμόσουν εκτεταμένα προγράμματα εκποιήσεων δημοσίων ακινήτων και να προσελκύσουν επενδύτες αλλά και μεμονωμένους αγοραστές στην αγορά εξοχικής κατοικίας. Ήδη, η ανατροπή των συνθηκών στις καταθέσεις που μέχρι τώρα θεωρούνταν "αβατο" για το τραπεζικό σύστημα σίγουρα , θέτει θέμα ανασφάλειας για κάθε λογής επενδύσεις στην Ελλάδα η οποία -τουλάχιστον- στην αγορά ακινήτων πόνταρε στην προσέλκυση ρωσικών κεφαλαίων κυρίως για εκτάσεις που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές αλλά και για αγορά ξενοδοχείων. Παράλληλα, δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρεάστους και του λιγοστούς μεμονωμένους αγοράστές τόσο απο την Ρωσία όσο και απο άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ οι οποίοι αντιμετώπιζαν θετικά την προοπτική αγοράς εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα.

"Για να γίνει οποιαδήποτε επένδυση θα πρέπει ο επενδυτής να αισθανθεί ασφαλής. Δηλαδή να γνωρίζει τους κανόνες του παιγνιδιού και κυρίως τα δεδομένα που θεωρούνται απαραβίαστα σε κάθε αγορά. Η εμπειρία της Κύπρου έδειξε ότι για τις υπερχρεωμένες χώρες στην πραγματικότητα όλα τα δεδομένα μπορεί να ανατραπούν σε ένα βράδυ. Δηλαδή, να ανατραπούν κανόνες που αφορούν κυρίως σε επενδύσεις που γίνονται απο υπηκόους τρίτων χωρών. Επίσης , η εμπειρία της Κύπρου έδειξε ότι ακόμα και υφιστάμενοι επενδυτές μπορεί ανα πάσα στιγμή "ομηροι" πολιτικών σκοπιμοτήτων στο παγκόσμιο οικονομικό παιγνίδι. Οι πληροφορίες που εμφανίζουν την ρωσική πλευρά να ζητά απο την κυπριακή κυβέρνηση , πιεστικά , τα στοιχεια ρώσων καταθετών είναι ενδεικτικές. Στα πλαίσια αυτά το πιο πιθανό είναι ότι τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα το επενδυτικό ενδιαφέρον να "παγώσει" όχι μόνο στην προσέλκυση καταθέσεων αλλά και στις επενδύσεις σε ακίνητα." , τόνιζαν χαρακτηριστικά οικονομικοί αναλυτές οι οποίοι συμπλήρωναν ότι "το όνειρο των ρωσικών επενδύσεων κινδυνεύει να μετατραπεί σε εφιάλτη."

Ενα άλλο στοιχείο που δεν μπορεί να αγνοηθεί είναι το λεγόμενο "ασφάλιστρο κινδύνου" το οποίο βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το επίπεδο των τιμών. " Όσο ανασφαλής θεωρείται μία αγορά τόσο περισσότερο πιέζονται οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων της. Απο τον κανόνα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση και η ελληνική αγορά ακινήτων κυρίως η αγορά εξοχικής κατοικίας.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki