Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πως θα σωθεί η αγορά ακινήτων

Για τη διάσωση της ιδιοκτησίας, της οικοδομικής δραστηριότητας και της κτηματαγοράς, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την άμεση υιοθέτηση των εξής προτάσεών της:

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Να μειωθούν κατά 40% οι τιμές ζώνης, να καταργηθούν οι συντελεστές εμπορικότητας και να αυξηθούν οι συντελεστές παλαιότητας.

Εκτός σχεδίου ακίνητα: Στο Ε9 του ΦΑΠ 2013 να προστεθούν επιλογές <<χέρσο/ακαλλιέργητο>>, <<βραχώδες/επικλινές>> & <<ανεντόπιστο>> για τα αντίστοιχα άνευ ουσιαστικής αξίας γεωτεμάχια.

Φορολ. ακίνητης περιουσίας: Να επανέλθει το ΕΤΑΚ με χαμηλό φορολογικό συντελεστή από 1 ο/οο και μη βεβαιούμενο ποσό φόρου 50 EURO ώστε να προκύψει αυτόματη απαλλαγή περιουσιών ύψους έως 50.000 EURO ανά φορολογούμενο, για να μπορούν να το πληρώνουν κάθε χρόνο όλοι οι ιδιοκτήτες. Απαλλαγή από φόρο μόνον των κάθε είδους δεσμευμένων ακινήτων και του μη πραγματοποιήσιμου συντελεστή δόμησης. Συντελεστής 0,50 στα ξενοίκιαστα υπέρ τη διετία ακίνητα & τα διατηρητέα.

Εξόφληση φόρων: Να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης με μονομερή εκχώρηση ακινήτου στο δημόσιο, για χρέη άνω των 50.000 EURO, για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.

Οφειλές για φόρους ακίνητης περιουσίας: Να μην γίνεται αναγκαστική εκτέλεση κατά της πρώτης κατοικίας ούτε ποινική δίωξη των φορολογουμένων που αδυνατούν να πληρώσουν.

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους ακίνητης περιουσίας: Να κατατάσσονται στον ίδιο συντελεστή βαρύτητας με οφειλές από φόρους κεφαλαίου (δωρεών, γονικών παροχών κτλ.) κατά τη διαδικασία χορήγησης διευκόλυνσης πληρωμής με δόσεις του ν. 2648/1998.

Εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων: Όταν εισπράττονται από το Δημόσιο, να συμψηφίζονται κατά 75% με τους οφειλόμενους φόρους των ιδιοκτητών που τα εκχώρησαν.

Διαδικτυακή κατάθεση μισθωτηρίων: Να είναι προαιρετικά τα δυσχερή πεδία όπως ΑΤΑΚ ακινήτου, ενεργ. πιστοποιητικά κλπ. και να διατηρηθεί η κατάθεση συμφωνητικών έως τέλους 2013.

Φορολογικές βεβαιώσεις για δίκες απόδοσης μισθίου: Να αντικατασταθούν από τα ηλεκτρονικά υποβληθέντα Ε2 των δύο τελευταίων ετών, ή από υπεύθυνες δηλώσεις των φορολογούμενων.

Δημοτικά τέλη: Να μειωθούν οι χρεώσεις για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού και τα έσοδα να καλύπτουν μόνον τις συγκεκριμένες και όχι άλλες ανάγκες και δράσεις των ΟΤΑ.

Δεκαπλασιασμός ΤΑΠ: Να αποκλειστεί η εφαρμογή του σε οποιοδήποτε ΟΤΑ της χώρας.

Εμπορικές μισθώσεις: Να καταργηθούν οι διατάξεις που καθιστούν την ιδιωτική περιουσία κυριολεκτικά <<ξέφραγο αμπέλι>> (16ετής δέσμευση ιδιοκτητών - ετήσια <<δέσμευση>> ενοικιαστών).

Αυθαίρετα: Να γίνει πλήρης νομιμοποίηση στις παραβάσεις κτιρίων με οικοδομική άδεια μέχρι τον Ιούλιο του 2012 (ισχύς ΝΟΚ) και μείωση προστίμων στο 10% ώστε να υπάρξει μαζική συμμετοχή.

Επιθεωρήσεις και πιστοποιητικά: Για τα κτίρια εμβαδού έως 100 τ.μ. να καθιερωθεί διαδικτιακή έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού με χαμηλό παράβολο απευθείας από το ΥΠΕΚΑ, στη χαμηλότερη συνήθη ενεργειακή κατηγορία των ακινήτων του ίδιου χρόνου κατασκευής και προαιρετικός έλεγχος από ενεργειακό επιθεωρητή μόνον για όποιον το επιθυμεί, με περιορισμό γραφειοκρατίας και αμοιβών σε κάθε είδους βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, σχεδιαγράμματα ή επιθεωρήσεις κτιρίων κλπ.

Κτηματαγορά-οικοδομή: Να μειωθεί άμεσα ο φόρος μεταβίβασης σε 5%, εν όψει και τη επιβολής φόρου υπεραξίας, και να παραταθεί η αναστολή του τεκμηρίου αγοράς-ανοικόδομησης ακινήτων για μια ακόμη τριετία, ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω η ύφεση και η ανεργία στους σχετικούς κλάδους και τα τεχνικά και νομικά επαγγέλματα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki