Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το φοροπαράλογο βοηθά στο ξεπούλημα

Στον κλάδο των ακινήτων η διακοπή των αγοραπωλησιών έχει απαξιώσει την αγοραία αξία των ακινήτων, τη στιγμή που οι αντικειμενικές αξίες βρίσκονται στα ύψη. Νέες οικοδομές δεν χτίζονται, στεγαστικά δάνεια δεν δίνονται, οι επισκευές αναβάλλονται, ο κλάδος μαστίζεται από απόλυτη έλλειψη ρευστότητας και ανεργία. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2012, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας εμφανίζει μείωση κατά 33,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Φυσικά απο το 2009 η αθροιστική υποχώρηση της οικοδομής ξεπερνά το 70% και αυτό μεταφέραζεται σε :

-μείωση εσόδων απο το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. -μείωση εσόδων απο την φορρολογία κεφαλαίου.

-μείωση εσόδων απο τον ΦΠΑ στα οικοδομικά υλικά, τις ηλεκτρολογικά υδραυλικά υλικά και γενικότερα απο τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός ακινήτου. Αν σε αυτά προστεθούν και τα έπιπλα και τα είδη εξοπλισμού τότε εύκολα κατανοεί κανείς το μέγεθος των απωλειών εσόδων.

-μείωση εσόδων απο τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών στο κύκλωμα της οικοδομής και της αγοράς ακινήτων γενικότερα. Αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο στο κλάδο των κατασκευών ο αριθμός των ενάργων υπερβαίνει τις 150.000 τότε κατανοεί τις επιπτώσεις στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Η Alpha Bank κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της λέγοντας ότι «η κυβέρνηση που θέσπισε τον ΦΑΠ το 2010 είχε προγραμματίσει σημαντικά έσοδα από τους φόρους περιουσίας, άνω των 850 εκατ. ευρώ το 2010, τα οποία ωστόσο δεν κατάφερε να εισπράξει διότι ο φόρος δεν έγινε δυνατόν να εφαρμοστεί λόγω αδυναμίας κατάλληλης προσαρμογής του περιουσιολογίου, επί του οποίου θα επιβαλλόταν ΦΑΠ και ΕΤΑΚ. Ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012 είχε τα ίδια προβλήματα, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό και, σε κάθε περίπτωση, δεν εισπράχτηκε.

Και οι φωστήρες των Κυβερνήσεων απο το 2009 μέχρι σήμερα αντί να βρούν τρόπους να βάλουν μπροστά την αγορά ακινήτων επέλεξαν το δρόμο των χαρατσιών στους ιδιοκτήτες (υφιστάμενους και εν δυνάμει) που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των εσόδων. Στηριζόμενη στην επιτυχή εφαρμογή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), η κυβέρνηση προωθεί σχέδια για εφαρμογή ενός μόνιμου ενιαίου φόρου στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας στη χώρα (όχι μόνο στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα), από τον οποίο ευελπιστεί να εισπράττει σε ετήσια βάση έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου, ποσό ελάχιστο από αυτό που θα πρέπει να αναμένεται από τους φόρους περιουσίας στην Ελλάδα. Και ενώ σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα έχουν πληρώσει το ΕΕΤΗΔΕ και ετοιμάζονται να πληρώσουν και τον νέο ενιαίο φόρο, όταν αυτός θεσπιστεί και εφαρμοστεί, ξαφνικά, στις αρχές Ιανουαρίου, περίπου 140.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ ανά φορολογούμενο παραλαμβάνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΦΑΠ του 2010. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έβαλαν και φόρο υπέραξίας και ετοιμάζουν να αυξήσουν τη φορλογία στις μεταβιβάσεις. Εφαρμόζουν δηλαδή συστηματικά το σχέδιο απαξίωσης της ακίνητης περιουσίας.

Γνωρίζουν ότι με την πολιτική αυτή , όσο και αν αυξάνονται τα έσοδα στα χαρτιά , στην πράξη δεν εισπράττονται. Τι σημαίνουν όλα αυτά; πολύ απλά βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο απαξίωσης της αγοράς ακινήτων που προφανώς θα διευκολύνει το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου σε χαριστικές τιμές. Στο σχέδιο αυτό η μικροϊδιοκτησία θεωρείται ως παράπλευρη απώλεια.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki