Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πως αλλάζουν οι καιροί

Υπήρχε ένα τραγούδι, σουξε πριν μερικές δεκαετίες. Ο στιχουργός του περιέγραφε το "Πως αλλάζουν οι καιροί ". Αυτοί οι στίχοι ταιριάζουν "γάντι" στην περίπτωση της αγοράς ακινήτων. Αν κανείς θελήσει να πάει πίσω , για παράδειγμα στην δεκαετία του '60 και συγκρίνει την συμπεριφορά της αγοράς κατα την προεκλογική περίοδο με τη σημερινή σίγουρα θα αισθανθεί θλίψη και απογοήτευση.

"Η προεκλογική περίοδος ήταν το βασίλειο των αυθαιρέτων στην δεκαετία του ΄60. Τότε περίμεναν όλοι για να κτίσουν το δικό τους αυθαίρετο είτε για να αποκτήσουν κεραμίδι είτε για να έχουν το εξοχικό τους. Μιλάμε για ένα οικοδομικό οργασμό σε ολόκληρη τη χώρα με τα σπίτια να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια , του εργολάβους να κάνουν χρυσές δουλειές και χιλιάδες οικοδόμους να βρίσκουν μεροκάματα. Στην Δυτική Αττική, στα Μεσόγεια , στο παραλιακό μέτωπο του Αργοσαρωνικού μέχρι και το Σούνιο αλλά και στις γειτονιές του νότιου Ευβοϊκού που σήμερα θεωρούνται προνομιούχες, χιλιάδες άνθρωποι απέκτησαν σπίτι ελέω εκλογών. Φυσικά το κόστος που πλήρωναν ήταν φουσκωμένο -ακόμα και για τα υλικά- αλλά σε κάθε περίπτωση χιλιάδες άνθρωποι απόκτησαν σπίτι. Πιστεύω ότι την περίοδο των εκλογών κτίζονταν περισσότερα απο 50.000 αυθαίρετα." , έλεγε χαρακτηριστικά βετεράνος εργολάβος που δραστηριοποιούνταν στη ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων στην διάρκεια της δεκαετίας του '60 και συμπλήρωνε : "Τότε ακόμα και οι πολιτικοί θεωρούσαν το ακίνητο ευλογία αλλά σήμερα το αντιμετωπίζουν σαν... εγκληματία ". Για να καταλάβει κανείς την διαφορά δεν έχει παρά να διαβάσει μερικές απο τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Φόροι στα ακίνητα, κατασχέσεις σπιτιών για χρέη ακόμα και λιγότερα απο τις 10.000 ευρώ και μία συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης με εργαλείο τα ακίνητα. Ακόμα και τα χαράτσι επιβάλλονται με άλλοθι την διατήρηση της αξίας των ακινήτων (Βενιζέλος κατα την ανακοίνωση της επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας). Ενδεικτικές είναι οι ανακοινώσεις του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών ο οποίος με πρόφαση τους μεγαλοοφειλέτες απειλεί όλους τους ιδιοκτήτες.

"Για τους μεγαλο-οφειλέτες το υπουργείο θα ψάξει αν διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό όπως τραπεζικές καταθέσεις και ακίνητα. Ο έλεγχος θα επεκταθεί στα μέλη των οικογενειών των μεγαλο-οφειλετών και στα συνυπόχρεα πρόσωπα. Αμέσως μετά θα πάρουν σειρά οι οφειλέτες μεσαίας κατηγορίας.", είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι σύντομα η καμπάνα θα κτυπήσεις και για όλους τους υπόλοιπους ακόμα και για αυτούς που έκτιζαν για να αποκτήσουν...κεραμίδι.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki