Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακινητα : Τα κόμματα γυρίζουν τη πλάτη

Μάχη χαρακωμάτων γίνεται στην αγορά ακινήτων καθώς οι ιδιοκτήτες προσπαθούν με "νύχια και με δόντια" να κρατήσουν τα ακίνητα τους αν και οι αποδόσεις της επένδυσης έχουν περιοριστεί σημαντικά λόγω της υψηλής φορολογίας και της μείωσης των μισθωμάτων. Η εικόνα αυτή δεν φαίνεται να ανατρέπεται στο άμεσο χρονικό διάστημα καθώς κανένα από τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα δεν είναι διατεθειμένο να περιορίσει την φορολογική επιβάρυνση.

Αυτό έγινε φανερό χθες κατά την ανακοίνωση του προγράμματος της ΝΔ, η οποία το μόνο που ανακοίνωσε για την φορολογία των ακινήτων ήταν η ενοποίηση του χαρατσιού με το ΕΤΑΚ χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινήσεις γεγονός που ερμηνεύτηκε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για αλλαγή...ονόματος και όχι για ελάφρυνση. Φυσικά δεν έγινε κουβέντα για τις αντικειμενικές, την αυτοτελή φορολογία των ενοικίων αλλά και για την πιθανολογούμενη φορολόγηση των εκτός σχεδίου. Ανάλογες -και πιθανόν επαχθέστερες- είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος προβλέπει αύξηση της επιβάρυνσης στην "μεγάλη περιουσία" χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει ποιά εννοεί. Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει δηλώσει ούτε καν την πρόθεση για ελαφρύνσεις αλλά όπως διαφάνηκε από τις προτάσεις για τις αλλαγές στο φορολογικό που είχαν κατατεθεί κατά την διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου προτίθεται να προχωρήσει : στην φορολόγηση των εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων, στην υπαγωγή στα τεκμήρια των νομιμοποιημένων αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων , στην περικοπή των φοροαπαλλαγών σε γονικές παροχές , κληρονομιές και δωρεές καθώς και στο φόρο μεταβίβασης για α΄κατοικία. Ο κ. Βενιζέλος , αρκέστηκε να επαναλάβει τις εξαγγελίες που έκανε το 2009 ο κ. Παπανδρέου για ρυθμίσεις των δανείων που όμως αποδείχτηκαν γράμμα κενό μετά τις αντιδράσεις των τραπεζών.

Από την άλλη πλευρά , στην "αληθινή ζωή" τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά καθώς:

-Το 80% των ιδιοκτητών που νοικιασμένο κάποιο ακίνητο έχουν προχωρήσει την τελευταία διετία σε μεγάλες περικοπές των μισθωμάτων.

-Πάνω από το 25% των ακινήτων που προσφέρονται προς ενοικίαση είναι κενά

-Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα είτε άρνησης καταβολής των μισθωμάτων είτε της καταβολής με μεγάλη χρονική υστέρηση.

-Σχεδόν 20.000 οικοδομικές και μεσιτικές επιχειρήσεις είτε έχουν αναστείλει οριστικά την λειτουργία τους είτε υπολειτουργούν.

-Περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι στο κλάδο των κατασκευών και του real estate είναι άνεργοι. Αν συνυπολογίσουμε και τους άνεργους που προέρχονται από συνδεδεμένους κλάδους τότε ο αριθμός ξεπερνά το 20% με αυξητικές τάσεις.

Πραγματικά , είναι παράξενο τα κόμματα να αδιαφορούν και να υποτιμούν ένα κλάδο, που τα ίδια χαρακτήριζαν ως ατμομηχανή της οικονομίας , και να μη έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάκαμψή τους. Φυσικά είναι πιο εύκολο να μιλούν για ΕΣΠΑ και για "πράσινη ανάπτυξη" από το να ασχοληθούν με την πραγματική οικονομία της οποία έχουν "γονατίσει" με τις επιλογές τους

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki