Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κόμματα σε σύγχυση βυθίζουν την αγορά

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε, συστηματικά, τα τηλεοπτικά πάνελ που αφορούν στις εκλογές του Ιουνίου. Αυτό που έχει γίνει πλέον σαφές είναι ότι τα και οι εκπρόσωποι τους απέχουν πολύ από την πραγματικότητα της αγοράς και της οικονομίας. Τους βλέπεις να "σφάζονται" για να απαντήσουν στο ερώτημα : " το που θα βρεθούν τα χρήματα για την χρηματοδότηση μισθών και συντάξεων" και αισθάνεσαι ότι βρίσκονται σε άλλη χώρα και σε άλλο πλανήτη. Φυσικά, οι περισσότεροι θεωρούν «την πάταξη της φοροδιαφυγής» ως το μοναδικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αγνοώντας φυσικά την πραγματικότητα η οποία λέει ότι «η φοροδιαφυγή δεν εμπόδισε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμούς πολλαπλάσιους από την υπόλοιπη Ευρώπη την προηγούμενη δεκαετία» και ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι μεσοχρόνια διαδικασία η οποία σε περιόδους ύφεσης δεν είναι οικονομικά αποτελεσματική. Δεν ακούσαμε ούτε ένα άνθρωπο να δώσει την πιο φυσιολογική απάντηση που συνοψίζεται σε μία φράση: "να ακολουθήσουμε τις παλιές και δοκιμασμένες συνταγές".

Υποτίθεται ότι τα κόμματα έχουν συγκεντρώσει όλους τους "φωτισμένους οικονομολόγους" της χώρας για να βρουν λύση στο γρίφο και όμως κανείς δεν μελέτησε πχ την αγορά ακινήτων. Αν αυτοί , οι ξενοσπουδαγμένοι στα φημισμένα πανεπιστήμια της Αγγλίας και των ΗΠΑ είχαν μελετήσει την ελληνική οικονομία θα έβλεπαν ότι οι συναλλαγές ακινήτων έχουν πέσει από 148 δισ. το 2007 στα 41 δισ. το 2011. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο εσόδων από την φορολογία κεφαλαίου; Απώλειες τουλάχιστον 5 δισ. το χρόνο. Αν μελετούσαν τα στοιχεία για τις επενδύσεις σε κατοικίες θα διαπίστωναν ότι σε σταθερές τιμές ήταν 23,8 δισ. το 2006 και φέτος είναι ζήτημα αν θα πιάσουν τα 6 δισ. Αν κάποιος κάνει την παραδοχή ότι για κάθε 10 ευρώ επένδυσης τα 2 πάνε στην έμμεση φορολογία τότε θα οδηγούνταν αυτόματα στο συμπέρασμα ότι οι χαμένοι φόροι ξεπερνούν σε σταθερές τιμές τα 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Φυσικά δεν υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων που αποκτούν εισόδημα από την οικοδομή και την αγορά ακινήτων ο οποίος έχει συρρικνωθεί λόγω ανεργίας (100.000 στις κατασκευές) και διακοπής της λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων (πάνω από 10.000 στο τομέα των κατασκευών και των υπηρεσιών).

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τις παράπλευρες δραστηριότητες που έχουν συρρικνωθεί όπως για παράδειγμα , η διαφημιστική προβολή των ακινήτων ή η αγορά εξοπλισμού , τότε θα διαπίστωνε ότι το πρωτογενές έλλειμμα προκλήθηκε από ερασιτεχνισμούς και επιλογές των ίδιων των πολιτικών, οι οποίοι ακολουθώντας τις εμμονές , τις ιδεοληψίες και τα συμφέροντα τους ανακάλυψαν τα "πρασινα...άλογα" και εγκατέλειψαν το μπετόν , τα τούβλα και την γη. Και το κακό είναι ότι αυτές τις ιδεοληψίες δεν τις πληρώνουν αυτοί αλλά και εμείς. Άκουσα πριν λίγες μέρες κάποιο αρχιτέκτονα να λέει ότι , η κατάσταση αυτή θυμίζει το ΤΙΤΑΝΙΚΟ λίγο πριν βυθιστεί όπου οι αξιωματικοί αντί να βρουν βάρκες να σώσουν τον κόσμο τους προέτρεπαν να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένοι.

Αυτές τις απλές -μπακαλίστικες αν θέλετε σκέψεις- φαίνεται ότι οι περίφημοι οικονομολόγοι τις θεωρούν πολύ απλοϊκές για να τις εξετάσουν και να τις επεξεργαστούν. Αν έκαναν αυτό το κόπο θα διαπίστωναν ότι οι ίδιοι προκάλεσαν το πρόβλημα και τώρα δεν έχουν το θάρρος και την παρρησία να το παραδεχτούν και να το αντιμετωπίσουν.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki