Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακίνητα: Απο Σεπτέμβριο θα κινηθεί η αγορά

Στην «κατάψυξη» μπαίνει πλέον η αγορά ακινήτων μέχρι το Σεπτέμβριο, καθώς οι επερχόμενες εκλογές επιμηκύνουν το θολό κλίμα για το φορολογικό και το θεσμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται . Ακόμα χειρότερο είναι το κλίμα αβεβαιότητας για την αγορά εξοχικής κατοικίας η πορεία της οποίας σε σημαντικό βαθμό επηρεάζεται από το γενικότερο πολιτικό και οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην χώρα . Η πρώτη από τις αρνητικές επιπτώσεις είναι η συρρίκνωση της τουριστικής σαιζόν καθώς , η διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου πρακτικά σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση το πολιτικό σκηνικό θα ξεκαθαρίσει το νωρίτερο στο τέλος Ιουνίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας σημαντικός αριθμός ελλήνων θα μεταφέρει τη καλοκαιρινή του άδεια στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου ενώ και πολλοί αλλοδαποί θα προτιμήσουν άλλους προορισμούς καθώς δεν επιθυμούν διακοπές σε προορισμούς με υψηλή πολιτική αβεβαιότητα. Σημειώνεται ότι ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται ένας σημαντικός αριθμός εν δυνάμει αγοραστών εξοχικής κατοικίας. Αλλά και οι επιπτώσεις στην εσωτερική ζήτηση είναι σημαντικές καθώς θα εξακολουθήσουν να είναι στο κενό θέματα που άπτονται:

-της φορολογικής πολιτικής

-της τραπεζικής χρηματοδότησης

-της χωροταξικής και της πολεοδομικής πολιτικής.

Ειδικότερα, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο θα βρίσκονται στο κενό οι ρυθμίσεις που αφορούν σε : αντικειμενικές αξίες , φοροαπαλλαγές, αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια καθώς και για το τέλος των ακινήτων και την ενοποίηση των φόρων. Ενδεικτικό θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι ήδη έχει συνταχθεί ένα κείμενο προτάσεων φορολογικής πολιτικής το οποίο αντιπροσωπεύει τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ το οποίο προβλέπει την παράταση της πολιτικής της βαρύτατης φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας .

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που επηρεάζει την πορεία της αγοράς ακινήτων αφορά στην χρηματοδότηση είτε μεμονωμένων ιδιωτών είτε επιχειρήσεων. Η παράταση της εκκρεμότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρακτικά μεταφράζεται σε ερμητικό κλείσιμο της χρηματοδότησης της αγοράς. Για να το διατυπώσουμε με ακόμα πιο σαφή τρόπο , όσο καθυστερεί η διευθέτηση του θέματος αυτού τα ελάχιστα δάνεια που δίδονται σήμερα θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο. Επίσης δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί το γεγονός της διευθέτησης του θέματος της στεγαστικής πολιτικής που ασκείται μέσω των προγραμμάτων του ΟΕΚ και το οποίο σίγουρα θα έλθει στην επιφάνεια στην περίπτωση που η νέα Κυβέρνηση αποτελείται και από κάποιο κόμμα της Αριστεράς. Στην πραγματικότητα , η αγορά είναι μετέωρη και οι μόνοι που «τρίβουν τα χέρια» τους είναι οι τυχοδιώκτες και οι κερδοσκόποι.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki