Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αντικειμενικές: Οι φήμες και το "πάγωμα"

Περιχαρείς οι αρχηγοί των κομμάτων της Κυβέρνησης εμφανίζουν ως τεράστια επιτυχία το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών. Σίγουρα και εμείς θα ήμασταν ευτυχείς αν δεν είχαμε την εμπειρία με τις επικουρικές συντάξεις . Είπαν λοιπόν οι τοποτηρητές των δανειστών στους «εθνικά υπερήφανους» έλληνες :

«Δεν θέλετε να μειώσετε τις επικουρικές; θα βρείτε όμως 600 εκατ. και όχι στα λόγια αλλά θα καταγράψετε τις εξοικονομήσεις από κάθε κωδικό του προϋπολογισμού , θα δεσμευτείτε για αυτό και θα έχετε την έτοιμοι την ρύθμιση εφαρμογής τους. Μέχρι τότε δεν υπάρχει συμφωνία.». Λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο ήλθαν οι υπουργοί του Eurogroup και είπαν : «αφού δεν βρήκατε τους κωδικούς και δεν έχετε τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τα 600 εκατ. δεν υπάρχει συμφωνία». Τι σημαίνει όλο αυτό το «σκηνικό»; Πολύ απλά ότι η «επιτυχία» των αντικειμενικών μπορεί να μη είναι επιτυχία. Για να το πούμε απλά, οι τελευταίες μέρες ήταν αποκαλυπτικές για την στάση των δανειστών. Δεν έκαναν ούτε ένα βήμα πίσω σε αυτά που απαιτούσαν. Ως κοινοί εκβιαστές το μόνο που δέχονταν ήταν να βάλουν «υποθήκη σε κάποιο άλλο ακίνητο» που θα παρέχει τις ίδιες ακριβώς εξασφαλίσεις. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στην περίπτωση του 13ου και 14ου μισθού που αντικαταστάθηκε με την περικοπή του κατώτατου μισθού ο οποίος συμπαρασύρει ολόκληρο το οικοδόμημα των αμοιβών .

Είναι σίγουρο λοιπόν ότι το «πάγωμα των αντικειμενικών» αν και εμφανίζεται ως επιτυχία εν τούτοις μπορεί να κρύβει μεγάλο παρασκήνιο αλλά και μεγάλες παραχωρήσεις. Και επειδή το έργο το έχουμε ήδη δει τουλάχιστον τρείς φορές και έχουμε μάθει τον τρόπο που σκέπτεται ο σεναριογράφος ήμαστε απόλυτα πεισμένοι ότι υπήρχαν ανταλλάγματα. Μήπως το αντάλλαγμα ήταν η καθυστέρηση για τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο ; Πιθανόν γιατί όπως έλεγαν κάποιες φήμες η αύξηση των αντικειμενικών δεν επηρεάζει ούτε το χαράτσι ούτε την φορολογία εισοδήματος της τρέχουσας κρίσης. Το μοναδικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα αφορά τους φόρους από τις μεταβιβάσεις. Με δεδομένο ότι έχουν παγώσει ακόμα και οι γονικές παροχές λίγοι μήνες καθυστέρηση δεν σημαίνουν τίποτε .Επομένως , η αύξηση , λένε κάποιες φήμες, μπορεί να περιμένει μέχρι να ξεπεραστεί ο σκόπελος. Οι ίδιες φήμες έλεγαν ότι η φορολογία των ακινήτων θα εξεταστεί «πακέτο» με τους νέο ενιαίο φόρο όπου δεν θα υπάρχουν ουσιαστικά αφορολόγητα και οι συντελεστές θα είναι δυσβάστακτοι. Μήπως υπάρχουν δεσμεύσεις για αυτό;

Επειδή όμως εμείς, είμαστε επιφυλακτικοί στις φήμες και έχουμε εμπιστοσύνη στις διαπραγματευτικές ικανότητες των «τεσσάρων» για αυτό ας μας πουν δημόσια τις παραχωρήσεις που έκαναν για το «πάγωμα».

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki