Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ποιοί θα αγοράζουν;

Μιας και αυτές τις ημέρες «παίζεται» το μέλλον αυτής της χώρας θα θέλαμε να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα που αφορούν στην αγορά ακινήτων. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα απλά. Για να υπάρχει αγορά ακινήτων θα πρέπει κάποιοι να πουλούν και κάποιοι να αγοράζουν. Ως προς το σκέλος των πωλητών το μέλλον είναι ξεκάθαρο: Μέρα με τη μέρα, ο αριθμός εκείνων που θα αναγκάζονται να ξεπουλήσουν θα αυξάνεται. Σε αυτούς που ήδη βρίσκονται σήμερα στην αγορά ως πωλητές θα προστεθούν και αρκετές χιλιάδες κυρίως εκείνοι που θα βρεθούν σε αδυναμία να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων. Ήδη το 12% των στεγαστικών είναι σε καθυστέρηση και με δεδομένη τη νέα μείωση των μισθών και των συντάξεων είναι πολύ πιθανό έως το τέλος του χρόνου το ποσοστό των στεγαστικών σε καθυστέρηση να ξεπεράσει το 15%. Στην πραγματικότητα μιλάμε για περισσότερες από 50.000 κατοικίες. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί και , ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών που θα αναγκαστεί να πουλήσει ώστε να αποκτήσει ρευστότητα. Αυτό αφορά το σκέλος της προσφοράς, το οποίο κάποιοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι θα έχει βραχυπρόθεσμη επίπτωση. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι θα μπορούν να αγοράζουν. Τα δεδομένα εδώ είναι πολύ καθαρά καθώς από την αγοράς θα εκτοπιστούν εκατοντάδες χιλιάδες εν δυνάμει αγοραστές. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

-1.000.000 άνθρωποι, που βρίσκονται στις λίστες της ανεργίας ουσιαστικά είναι εκτός παιγνιδιού.

-Η πλειοψηφία των νέων ηλικίας 28-35 ετών , οι οποίοι σύμφωνα με τις στατιστικές αποτελούν το μεγάλο όγκο των αγοραστών που αποκτούν για πρώτη φορά κατοικία είναι εκτός αγοράς. Η μείωση του εισοδήματος, η πιστωτική ασφυξία και ο οικονομικός στραγγαλισμός του περιβάλλοντος τους καθιστούν την χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτου αδύνατη.

-Ένα μεγάλο ποσοστό των ήδη εργαζόμενων , που θα αντιμετωπίσουν μείωση των αποδοχών τους σε ποσοστό που θα υπερβαίνει το 20% , εκ των πραγμάτων δεν μπορούν ούτε να ονειρεύονται την προοπτική αγοράς . Με δεδομένη την ανυπαρξία στεγαστικής πολιτικής από το δημόσιο το οποίο έχει «παγώσει» ακόμα και τα δάνεια του ΟΕΚ το πρόβλημα μεγεθύνεται.

-Σημαντικός αριθμός των οικογενειακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων , είτε έχει αναστείλει την δραστηριότητα της είτε βρίσκεται στα πρόθυρα . Τις προηγούμενες δεκαετίες , οι άνθρωποι αυτοί ήταν οι «αιμοδότες» της αγοράς κύριας και εξοχικής κατοικίας. Σήμερα , που δίνουν μάχη επιβίωσης η προοπτική αγοράς είναι εντελώς μακρινή.

-Οι οικονομικοί μετανάστες που μέχρι το 2009 , έχοντας την προοπτική της μόνιμης εγκατάστασης στην χώρα είχαν αρχίσει να έχουν ουσιαστικό ρόλο στην αγορά κατοικίας όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια.

Τι απομένει λοιπόν; Τα «κοράκια»! Σήμερα στήνεται ένα απίστευτο σκηνικό κυριαρχίας της αγοράς από τα κάθε λογής «κοράκια» της αγοράς. Πρόκειται για ανθρώπους ή επιχειρήσεις -έλληνες και ξένους- που μπορούν να εκμεταλλευτούν την ρευστότητα που απέκτησαν και να αγοράζουν για μία «μπουκιά ψωμί» ότι βρίσκουν ενδιαφέρον. Μπορεί στους περισσότερους αναγνώστες η προοπτική αυτή να φαντάζει εξωπραγματική , αλλά δυστυχώς η αποδυνάμωση της μεσαίας τάξης είναι ο προάγγελος της εμφάνισης των «κορακιών»

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki