Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Η νέα απειλή για την ακίνητη περιουσία

Ποιο είναι σήμερα το ζητούμενο στην αγορά ακινήτων; Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να σταματήσει η πτώση των τιμών και η σταθεροποίηση της αγοράς. Η αλήθεια είναι όμως εντελώς διαφορετική. Η μεγάλη προσπάθεια είναι να αποτραπεί , η ρευστοποίηση ακινήτων «αντί πινακίου φακής». Η χρονιά που έρχεται θα είναι ακόμα πιο δύσκολη αφού ακόμα και αυτή η περιορισμένη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα στερέψει, ενώ η απασχόληση και η δραστηριότητα του εμπορίου και της βιομηχανίας θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο. Οι προβλέψεις , κάνουν λόγο για ύφεση περί το 3%, αλλά όποιος κυκλοφορεί στην αγορά διαισθάνεται ότι αυτό το -3% , είναι το καλύτερο από τα ενδεχόμενο. Το 2012 , όταν εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες θα έχουν εξαντλήσει τα χρηματικά τους αποθέματα και οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης θα είναι ανύπαρκτες , η μοναδική διέξοδος θα είναι η ρευστοποίηση ακινήτων. Σε ποια τιμή όμως θα γίνει αυτό; Για να το πούμε πιο απλά. Όταν , ο μέσος έλληνας θα κληθεί να πληρώσει τουλάχιστον 30% περισσότερους φόρους (εισόδημα, ΦΑΠ, Χαράτσι κλπ) και οι δουλειές περιορίζονται, οι συντάξεις συρρικνώνονται, οι αποδοχές περικόπτονται και οι τράπεζες αρνούνται να δώσουν δάνεια ή –στη καλύτερη περίπτωση- ζητούν πολλαπλάσιες τότε οι περισσότεροι θα στραφούν στα ακίνητα τους προκειμένου να «σωθούν». Και αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος που απειλεί με κατάρρευση τη αγορά.

Ήδη τα «κοράκια» έχουν κάνει την εμφάνιση τους και πιέζουν πολλούς από αυτούς που έχουν ανάγκη να ρίξουν τη ζητούμενη τιμή πάνω από 50%. Οι παρατράπεζες , που έχουν πολλαπλασιαστεί παίρνουν ακίνητα για μια μπουκιά ψωμί, από εκείνους που αφελώς πίστεψαν ότι δανειζόμενοι από αυτούς τους σύγχρονους «βρικόλακες» θα γλυτώσουν από τα χειρότερα. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι στην αγορά σε τουριστικές περιοχές φιλέτα, έχουν εμφανιστεί «εκπρόσωποι επενδυτών», που πραγματοποιούν επιτόπιες έρευνες αγοράς . Δεν αγοράζουν αλλά περιμένουν… Όλα αυτά , συνθέτουν την πραγματική απειλή για την ελληνική αγορά ακινήτων: Την πλήρη απαξίωση της ως επενδυτική προοπτική. Ήδη , χιλιάδες είναι εκείνοι που αγανακτούν για την αγορά που έκαναν . Σίγουρα, αύριο ο αριθμός αυτός θα πολλαπλασιαστεί με γεωμετρικό ρυθμό αφού η πολιτική ηγεσία του τόπου αδιαφορεί για την ανάπτυξη. Η απαξίωση της αγοράς θα είναι το «μυστικό όπλο» που θα οδηγήσει στην πιο βίαιη ανακατανομή της ακίνητης περιουσίας μπρος την οποία ακόμα και το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου θα μοιάζει με «παιδική χαρά».

ΥΓ: Υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν την δυσοίωνα αυτή προοπτική ως θεία δίκη. Πρόκειται για στενόμυαλους (sic), οι οποίοι δεν κατανοούν ότι η ιδιοκτησία είναι συνταγματικό δικαίωμα και χωρίς αυτή θα επιστρέψουμε σε κοινωνικό και οικονομικό μεσαίωνα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki