Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το μεσοπρόθεσμο, ο μεσίτης και η Μαφία

Το realestatenews.gr έχει ξεκάθαρη άποψη για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Πιστεύει, ότι από το τέλος του εμφυλίου μέχρι σήμερα, με όλες τις στρεβλώσεις που είχε αποτέλεσε καταλύτη για την ανάπτυξη και την ευημερία αυτής της χώρας. Κινητήριος δύναμη δεν ήταν μόνο οι χιλιάδες έλληνες που αγόρασαν σπίτι, εξοχικό , μαγαζί ή γραφείο αλλά και οι χιλιάδες μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες (κατασκευαστές, μεσίτες και επιχειρηματίες). Οι πρώτοι εξασφάλισαν την ζήτηση και οι δεύτεροι –με όλα τα λάθη που έκαναν σε όλα αυτά τα χρόνια- τον ανταγωνισμό.

Αυτός ο πολυκερματισμός της αγοράς , με τις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις , έδωσε μία διαφορετική προσωπικότητα στην αγορά ακινήτων και την κατέστησε υπόθεση πολλών και όχι μπίζνα για λίγους. Φυσικά σε αυτό βοήθησε , η μικρή ιδιοκτησία γης που δεν επέτρεψε σε επιχειρηματικούς κολοσσούς να φέρουν στην Ελλάδα το ισπανικό μοντέλο ανάπτυξης. Φυσικά πιστεύουμε στο ρόλο των μεγάλων επιχειρήσεων , αλλά είμαστε αντίθετοι σε μεθοδεύσεις πλήρους ελέγχου της αγοράς από λίγους και ισχυρούς οι οποίοι μπορεί να εκμεταλλευτούν την δυνατότητα χρηματοδότησης και πολιτικής επιρροής για να εξαφανίσουν από «προσώπου γης» τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου και να αλλάξουν τους όρους στέγασης –κατοικία και επαγγελματική-των ελλήνων. Σε αυτά τα εξήντα χρόνια έγιναν εγκληματικά λάθη. Από όλους. Παρά τα λάθη όμως , η δομή της αγοράς κατοικίας παρέμεινε περίπου η ίδια, σε αντίθεση με την αγορά επαγγελματικών ακινήτων αλλά και των δημοσίων έργων όπου πλέον επικρατούν ολιγοπωλιακές συνθήκες. Αν δεν το πιστεύετε , δεν έχετε παρά να συγκρίνετε ποιοι έκτιζαν και ποιοι νοίκιαζαν μαγαζιά πριν 20 χρόνια και ποιοι κτίζουν και νοικιάζουν σήμερα. Από την κατασκευή απουσιάζουν οι μικροί και οι μεσαίοι έλληνες επιχειρηματίες –κάποιοι από αυτούς απλώς παίρνουν κάποιες εργολαβίες- ενώ οι μισθωτές των εμπορικών κέντρων δεν είναι τίποτε άλλο παρά αλυσίδες. Οι ίδιες αλυσίδες που βρίσκονται στην Σταδίου, στην Ερμού και σε όλους τους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της χώρας. Όσον αφορά στα δημόσια έργα, είναι απλώς θέμα χρόνου το πότε οι ελληνικές κατασκευαστικές θα γίνουν εργολάβοι των ξένων. Το χειρότερο από όλα είναι ότι αυτές οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την εξαφάνιση στην διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας δεκάδων μικρότερων «συναδέλφων» τους που δεν άντεξαν την ανελέητη πίεση που δέχονταν από τους «μεγάλους». Τώρα οι μεγάλοι χωρίς τους φυσικούς τους συμμάχους , μόνοι πλέον , είναι ευάλωτοι στη πίεση των μεγάλων πολυεθνικών. Και το πρόβλημα είναι ότι έχουν συνειδητοποιήσει ότι στην Ελλάδα της ύφεσης και της κρίσης θα επιστρέψουν στην εποχή των εργολάβων.

Το μεσοπρόθεσμο που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή, με μαθηματική ακρίβεια θα επηρεάσει και την αγορά κατοικίας. Είναι θέμα χρόνου το πότε θα εξοστρακιστεί από την αγορά ο μικρός μεσίτης ή ο τοπικός κατασκευαστής. Ο λόγος; Διότι για όλα τα φιλέτα που θα πουληθούν οι «επενδυτές» θα απευθύνονται είτε για την κατασκευή είτε για την διάθεση στις ξένες αγορές και σε εκείνους που έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν.

ΥΓ: Διαβάσαμε προσοχή τους αποικιακούς όρους για την πώληση των φιλέτων του δημοσίου αλλά δεν βρήκαμε πουθενά ούτε μία λέξη για τον έλεγχο της προέλευσης των κεφαλαίων. Γνωρίζοντας ότι η Κούβα του Μπατίστα είχε γίνει κέντρο της Μαφίας με καζίνα και ξενοδοχεία πολύ φοβόμαστε ότι …

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki