Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Προεκλογικά παιγνίδια με την αγορά ακινήτων

Η αγορά ακινήτων γίνεται εργαλείο για τις δημοτικές εκλογές. Ο κλάδος της οικονομίας που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση και την υπερφορολόγηση, φαίνεται ότι "χρησιμοποιείται" πολιτικά προκειμένου να αμβλυνθεί το ήδη οξύ κλίμα που επικρατεί σε επαγγελματίες του κλάδου , εργαζόμενους στην οικοδομή και σε συναφείς δραστηριότητες αλλά και σε ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της συρρίκνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και των συναλλαγών αλλά και της υπερφορολόγησης και να αποτραπεί -ή και να περιοριστεί- η έκφραση της δυσαρέσκειας αυτής στις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου.

Η αρχή έγινε πριν από δύο εβδομάδες με διαρροή πληροφοριών , κυρίως σε κυριακάτικες εφημερίδες που αφορούσαν στην εξάμηνη αναστολή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών αλλά και στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών να προβεί σε διορθωτικά μέτρα όσο αφορά το πακέτο φορολόγησης των ακινήτων. Μία εβδομάδα αργότερα , η τακτική αυτή συνεχίστηκε με την διαρροή της πληροφορίας που αφορούσε την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από την εφαρμογή του "ποθεν έσχες" σε άλλη κυριακάτικη εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας.

Η επιλογή του χρόνου μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αφού το σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε μία μόλις μέρα πριν από την διακαναλική συνέντευξη του κ. Παπανδρέου.

Το παράξενο είναι ότι την επομένη δηλαδή χθες την σκυτάλη πήρε το συνδικαλιστικό όργανο των μεσιτών το οποίο σε ανακοίνωση του έσπευσε να αναδείξει τις σχετικές "πληροφορίες" αφού σε μία απρόσμενη ανακοίνωση του αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι : "Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε, μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τρεις σημαντικές προτάσεις από τους Γραμματείς του Υπουργείου Οικονομικών, που είναι η αναβολή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών για το 2011, η μείωση του φόρου μεταβίβασης και η αύξηση των αφορολογήτων που αφορά έμμεσους φόρους στην φορολογία ακίνητων, όπως και σκέψη άρσης του ποθεν εσχες για όσο διαρκεί το μνημόνιο. Εάν παράλληλα με αυτά τα αναζωογονητικά μέτρα συμπεριληφθεί και η μείωση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αλλά και κίνητρα σε όσους αποδεδειγμένα επενδύσουν σε αγορά ακινήτων, πιστεύουμε ότι θα αλλάξει η αρνητική ψυχολογία για όσους επιθυμούν να αγοράσουν ή κατέχουν ακίνητα. "

Σημειώνεται ότι λίγες μέρες πριν είχε δημοσιοποιηθεί η πρόθεση της επιτροπής ανταγωνισμού να ανατρέψει την θεσμοθετημένη στο χρόνο μεσιτική αμοιβή του 2% , κάνοντας μάλιστα λόγο για παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού. Το ακόμα πιο περίεργο μάλιστα είναι ότι το συνδικαλιστικό όργανο των μεσιτών για αυτό το μείζον θέμα δεν εξέδωσε καμία επίσημη ανακοίνωση και περιορίστηκε σε ανάρτηση των απόψεών της στην ιστοσελίδα της.

Σύμφωνα με έγκυρους πολιτικούς αναλυτές, όλο αυτό το σκηνικό που στήθηκε γύρω από τα ακίνητα , λίγες εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές έχει αρκετά κοινά στοιχεία με εκείνο των ρυθμίσεων των δανείων που είχε διαρρεύσει λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου σε άλλη κυριακάτικη εφημερίδα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki