Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Η δήμευση της ακίνητης περιουσίας ταφόπλακα της οικονομίας

Του Στράτου Ι. Παραδιά,

 

Δικηγόρου, Προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ

 

 

Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα σημερινά καταιγιστικά μέτρα κατά των ιδιοκτητών ακινήτων, παρόλη την χωρίς προηγούμενο κρίση της οικονομίας και της ιδιοκτησίας ειδικότερα, υπακούουν σε ένα οργανωμένο σχέδιο που στοχεύει στην πλήρη απαξίωση της ακίνητης ιδιοκτησίας, ώστε να μειωθούν οι τιμές των ακινήτων, να πέσουν τα ενοίκια, να γίνουν φτηνές επενδύσεις ξένων σε ακίνητα στη χώρα μας, και άλλα τερπνά. Πράγματι, ο τομέας των ακινήτων, παρά το ότι εισφέρει σημαντικότατα στη δημιουργία ανάπτυξης και εθνικού πλούτου, στοχοποιήθηκε πολλαπλά και επιλεκτικά με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις, με τις οποίες:

*Δεκαπλασιάστηκε ουσιαστικά ο συντελεστής φορολόγησης των γονικών παροχών, κληρονομιών κλπ. από 1% σε 10%.

*Δεκαπλασιάστηκε ουσιαστικά ο ετήσιος φόρος ακινήτων, από το 1ο/οο του ΕΤΑΚ στο 1 % του νέου εξοντωτικού Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, και με συντελεστή ακόμη και 2% ετησίως!

*Αυξήθηκε ο φόρος εισοδήματος έως και 45% χωρίς να καταργηθεί ο συμπληρ. φόρος μισθωμάτων,

*Επιβλήθηκαν έκτακτες εισφορές στο κεφάλαιο και το εισόδημα των ακινήτων (2008 & 2009), *Καταργήθηκαν οι φοροαπαλλαγές για τις κάθε είδους επισκευές ακινήτων,

*Στη συμφωνία με το ΔΝΤ αναφέρεται ότι θα αυξηθούν οι «αντικειμενικές αξίες» το 2011 και 2012!

* Μειώθηκαν κατά 20% και πάγωσαν τα μισθώματα του δημόσιου τομέα

*Η επαγγελματική μίσθωση έγινε πραγματικό «ξέφραγο αμπέλι» αφού, εκτός από τη μισθωτική αξία των ακινήτων, αποδυναμώθηκε και η ισχύς των συμβατικών δεσμεύσεων, με την επικράτηση της αρχής του «είπα-ξείπα»!

Προφανής στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι η καταρράκωση της πραγματικής αξίας της ακίνητης περιουσίας των πολιτών της χώρας, και η αντικατάστασή της από την, πλασματική πλέον, «αντικειμενική αξία», η οποία ήδη στα περισσότερα καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, αλλά ακόμη και σε κατοικίες είναι ουσιωδώς μεγαλύτερη της πραγματικής, και αποτελεί πλέον πρόσχημα και πρόφαση για τη δημευτική, κυριολεκτικά, φορολόγηση της ιδιωτικής ακίνητης ιδιοκτησίας! Οι επιτροπές δουλεύουν νύχτα-μέρα για να υπολογίσουν τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, και την ένταξη και των εκτός σχεδίου ακινήτων στο ΦΑΠ! Ως αποτέλεσμα είναι ότι άρχισαν να έρχονται στους ιδιοκτήτες των ακινήτων εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ 2009 με χρεώσεις απίστευτων ποσών για έκτακτη εισφορά 2009, τα οποία οι ιδιοκτήτες των (ξενοίκιαστων) ακινήτων αδυνατούν πλήρως να καταβάλουν. Ομοίως αδυνατούν να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία, σε οποιαδήποτε αξία, γιατί στην αγορά κυκλοφορούν μόνον πωλητές. Οι ιδιοκτήτες βρίσκονται λοιπόν σε ασφυκτικό κλοιό, σε πλήρη απόγνωση. Όταν σε λίγο τα υπόλοιπα των τραπεζικών τους λογαριασμών τιναχτούν στον αέρα, αυτό θα είναι η απόδειξη ότι το σχέδιο πέτυχε το στόχο του!!! Μπράβο στους «πατριώτες» που το συνέλαβαν και το υλοποιούν! Μαζί όμως με τον εξανδραποδισμό των ιδιοκτητών, ας συνειδητοποιήσουν ότι το μόνο που θα καταφέρουν είναι να βάλουν την «ταφόπλακα» στην αμυδρή ελπίδα για ανάκαμψη της οικονομίας μας…

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki