Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το φυσικό αέριο, το σουβλάκι και το video club

Όλα στην Ελλάδα είναι μόδα: όχι μόνο τι φοράμε, αλλά και τι επενδύσεις κάνουμε. Παλιότερα σε κάθε γειτονιά που άνοιγε ένα σουβλατζίδικο, δίπλα του ξεφύτρωναν άλλα τρία. Όταν το σουβλάκι έγινε μέχρι και αλυσίδα franchise η αγορά κορέστηκε και τα «οβελιστήρια» άρχισαν να κλείνουν. Ύστερα ήρθε η μόδα του video club. Άλλα τρία σε κάθε γειτονιά, τα οποία μετασχηματίσθηκαν σε DVD club, νοίκιαζαν και παιχνίδια για Playstation πριν αρχίσουν και αυτά να φθίνουν επειδή οι πιτσιρικάδες τα βρίσκουν όλα «σπασμένα» στο Ίντερνετ.
Σε (πολύ) μεγαλύτερη κλίμακα η μόδα επιτάσσει επενδύσεις στην ενέργεια, και δη στο φυσικό αέριο. Αν λάβουμε υπόψη όλες τις εξαγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς, από την ελληνική επικράτεια θα διέλθουν τέσσερις αγωγοί φυσικού αερίου (Τουρκία – Ελλάδα – Ιταλία, Ελλάδα – Βουλγαρία, South Stream, Ελλάδα – Αλβανία – Ιταλία), ένας πετρελαιαγωγός (Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη) και θα κατασκευαστούν δύο terminal υγροποιημένου φυσικού αερίου, στη Δυτική Ελλάδα και την Καβάλα πέρα από αυτό που υπάρχει ήδη στα Μέγαρα (το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, υπερκαλύπτει την τρέχουσα ελληνική κατανάλωση).
Η τελευταία δε λέξη της μόδας επιτάσσει υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου σε εξαντλημένο κοίτασμα της Καβάλας (ένα σχέδιο που είχε ενταχθεί στο Β’ ΚΠΣ αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω κόστους) και πλωτές αντί για χερσαίες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου. Όπως είναι φυσικό, όλοι θέλουν να είναι trendy: ο όμιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε ότι το εξετάζει για τον Κορινθιακό, η ΔΕΗ «το σκέφτεται» για την Καλαμάτα και προστέθηκε τώρα η ΔΕΠΑ για την Καβάλα και τα μεγάλα νησιά.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν πρόκειται να γίνουν όλα όσα εξαγγέλονται. Όχι μόνο γιατί δεν τα χρειάζεται η αγορά, αλλά και επειδή οι επενδύσεις σε αυτά τα έργα έχουν και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, εμπλέκονται στον ανταγωνισμό των Μεγάλων Δυνάμεων στο ποιες χώρες (της Ελλάδας περιλαμβανομένης) εντάσσονται στη σφαίρα επιρροής του ενός ή του άλλου, κλπ. Τελικά, αν ψήναμε σουβλάκια με φυσικό αέριο ίσως καταφέρναμε να σώσουμε έναν παραδοσιακό κλάδο και να παραμείνουμε trendy.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki