Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

11 χρόνια μετά, αποζημιώσεις για τη Ρικομέξ

Συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής το θέμα των αποζημιώσεων από την κατάρρευση του κτηρίου της RICOMEX στον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, μετά τις αγωγές που έχουν καταθέσει συγγενείς θυμάτων και παθόντες.Εισηγούμενος το θέμα ο Νομάρχης Λ. Κουρής τόνισε ότι η αποζημίωση γι' αυτούς που άδικα χάθηκαν από την κατάρρευση του κτηρίου πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την κοινωνία αφού είναι το ελάχιστο που μπορούμε σήμερα να πράξουμε καθώς οι κατ' εξοχήν υπεύθυνοι, ιδιοκτήτες του εργοστασίου και εργολάβοι μηχανικοί, κατάφεραν να μην καταδικαστούν.
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι στο σκεπτικό των εκδοθεισών αποφάσεων επί των 16 αγωγών αποζημίωσης που έχουν κατατεθεί, αναφέρεται ότι η αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία άσκησε πλημμελώς τον προληπτικό έλεγχο κατά το στάδιο έκδοσης των οικοδομικών αδειών κατά τα έτη 1976, 1977 και 1979 αλλά και τον κατασταλτικό έλεγχο στη συνέχεια κατά την ανέγερση του κτηρίου, πολλά χρόνια δηλαδή πριν την θεσμοθέτηση των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων το 1995.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ανάληψη από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου που δημιουργήθηκαν από πράξεις και παραλείψεις των υπαλλήλων του κατά το διάστημα που οι υπάλληλοι αυτοί υπήγοντο στην κρατική διοίκηση, δημιουργεί την υποχρέωση στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής να καταβάλει συνολικά ποσό που ξεπερνά κατά πολύ τα 18.000.000 €, χωρίς τους νόμιμους τόκους, και βρίσκεται βέβαια εκτός των οικονομικών δυνατοτήτων της.
Μετά τα προαναφερθέντα δεδομένα ζητήθηκε από την προηγουμένη και την σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης ώστε οι απαιτήσεις βάσει δικαστικών αποφάσεων για καταβολή αποζημιώσεων από πράξεις ή παραλείψεις υπαλλήλων κρατικών υπηρεσιών που καλούνται να καταβάλουν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δυστυχώς, επεσήμανε ο Νομάρχης Λ. Κουρής, τα σχετικά διαβήματα, γραπτά και προφορικά, δεν βρήκαν μέχρι σήμερα έμπρακτη ανταπόκριση.
Εν όψει των ανωτέρω, κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Νομάρχης Λ. Κουρής, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής θα περικόψει το πρόγραμμά της για το τρέχον έτος προκειμένου να αποπληρωθούν οι αποζημιώσεις των τελεσίδικων και αμετάκλητων αποφάσεων που έχουν εκδοθεί, συνολικού ύψους 1,2 εκατ. Ευρώ.
Στη συνέχεια, μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των νομαρχιακών παρατάξεων, πολλών νομαρχιακών συμβούλων και συγγενών των θυμάτων, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής αποφάσισε:
-Να προχωρήσει στην αποπληρωμή των αποζημιώσεων των τελεσίδικων και αμετάκλητων αποφάσεων.
-Να απαιτήσει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, με την συνδρομή των βουλευτών της Περιφέρειας Αττικής, την προώθηση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης ώστε οι ανωτέρω αποζημιώσεις να δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, που άλλωστε δεν είχε θεσμοθετηθεί κατά τον χρόνο στον οποίο αναφέρονται οι προαναφερθείσες δικαστικές αποφάσεις.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki