Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Μείωση του ελλείμματος στο 4μηνο

Συνεχίστηκε τον Απρίλιο η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει εύθραυστη καθώς η μείωση στηρίζεται κατά ένα μέρος σε έκτακτα έσοδα και σε αναβολή δαπανών. Από την άλλη πλευρά στα στοιχεία του Απριλίου δεν είχαν «μετρήσει» ακόμη οι επιπτώσεις των τελευταίων μέτρων, του Μαίου, με τα οποία αυξάνονται μεν οι φορολογικοί συντελεστές αλλά οδηγούν και σε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, άρα και σε λιγότερους φόρους.
Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 10 % σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), για αύξηση κατά 11,7%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και στην είσπραξη εσόδων ύψους 757 εκατ. € από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008 , στις αυξημένες εισπράξεις από ΕΦΚ και ΦΠΑ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών, λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών φορολόγησής τους, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 475 εκατ. € σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 7,9%, έναντι στόχου στο ΠΣΑ για μείωση κατά 4,8%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 8,6%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 4,4%, ενώ οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν επίσης κατά 4,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,1%.
Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για την Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 511 εκατ. € σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών, όπως των επιχορηγήσεων και των καταναλωτικών δαπανών κατά 788 εκατ. € και των αποδόσεων εσόδων τρίτων κατά 350 εκατ. €.
Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι περιορισμένες κατά 39,1%, ενώ τα έσοδά του μειώθηκαν κατά 39,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki