Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αυτά λέει το ΔΝΤ

Το www.realestatatenews.gr αποκαλύπτει τις προτάσεις που είχε κάνει το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία στην διάρκεια του προηγούμενου δωδεκαμήνου. Πρόκειται για δύο  εκθέσεις του μία τον Αύγουστο και μία τον Μαϊο 2009 όπου είχε προτείνει ακόμα και περικοπές στα επιδόματα των συνταξιούχων.
Ετσι τον Αύγουστο έλεγε ότι "η  Ελλάδα θα εισέλθει σε ύφεση φέτος, μεσούσης της διεθνούς κρίσης, ενώ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παρατεταμένης αδύναμης ανάπτυξης εάν δεν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών"
Το ΔΝΤ, σημείωνε  ότι η -τοτε-κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την πολιτική μικρών αυξήσεων ή «παγώματος» των μισθών και των συντάξεων στο δημόσιο τομέα, ενώ υπογράμμιζε  ότι χρειάζονται σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού και των αυξημένων κρατικών δαπανών για κοινωνική ασφάλιση.Πρότεινε  δε την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα), καθώς και των επιδομάτων αδείας για τους συνταξιούχους, αλλά και τον περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο.Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει για το 2009 ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί, για πρώτη φορά από το 1993, κατά 1,7%, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στο 9,5%.Το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 5,9% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος το 108,5% του ΑΕΠ.Για το 2010, προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%, έλλειμμα 6,7% και ανεργία 10,5%.«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αναβάλει την δημοσιονομική της προσαρμογή [...] Η προσαρμογή θα πρέπει να είναι ρεαλιστική, απαιτείται ισχυρή δέσμευση για την σταδιακή βελτίωση των δημοσιονομικών» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση. «Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι επιβεβλημένες για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την τόνωση της ανάπτυξης» προστίθεται.«Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ένα μεγάλο μέρος του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας και θα μπορούσαν να επηρεαστούν εάν προκύψουν προβλήματα στην Ελλάδα» λέει ακόμα ο διεθνής οργανισμός, εκτιμώντας ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας είναι στο 147% του ΑΕΠ, περίπου, με τα 2/3 να αντιστοιχούν σε δημόσιο χρέος.

Τρείς μήνες νωρίτερα

Στις 25/5 σε άλλη έκθεση είχε αναφέρει:«Προτείνουμε οι αρχές να αποφύγουν εισοδηματικές μεταβιβάσεις σε ομάδες του πληθυσμού με υψηλά εισοδήματα. Μέτρα όπως οι επιδοτήσεις στις πωλήσεις των αυτοκινήτων ή οι επιχορηγήσεις σε νέους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μικρή επίπτωση στο ρυθμό ανάπτυξης, αλλά αυξάνουν περαιτέρω το χρέος» έλεγε το  ΔΝΤ τον Μαίο 2009.
Με την ίδια έκθεση επισημαίνονταν ότι η Ελλάδα,  χρειάζεται «ολοκληρωμένο πολυετές δημοσιονομικό σχέδιο προκειμένου να θέσει το χρέος σε καθοδική πορεία Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα χρόνο, αλλά ούτε και θα ήταν σκόπιμο, καθώς θα οδηγούσε σε βαθύτερη ύφεση. Ωστόσο, χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία πρέπει να είναι συνεπή, διαρκή, υψηλής ποιότητας και με προοπτική προκειμένου να μειώσουν το έλλειμμα και το χρέος».
»Αυτό το δημοσιονομικό σχέδιο (σε συνδυασμό με την πρόοδο στην κατάρτιση προϋπολογισμού προγραμμάτων και με την ενσωμάτωση φιλόδοξων αλλά ρεαλιστικών μέτρων) θα πρέπει να επικοινωνείται κατάλληλα στο ευρύ κοινό και να προσφέρει δυνατότητα παρακολούθησης μηνιαίων επιτευγμάτων προκειμένου να δημιουργήσει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης. Με την ενισχυμένη εμπιστοσύνη, η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να είναι επεκτατική».
Το κλιμάκιο του ΔΝΤ προτείνει ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 1½% του ΑΕΠ με μόνιμα μέτρα αρχίζοντας από το 2010.
«Αυτή η προσαρμογή είναι απαραίτητη, ώστε να τεθεί ο λόγος του χρέους σε καθοδική πορεία από το 2012. Οι αυτόματοι σταθεροποιητές θα μπορούσαν να αφεθούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις για παροχές σε ομάδες ειδικών συμφερόντων ή σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, οι οποίες ενδέχεται να ενταθούν σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες» σημείωνε.
Τα ληφθέντα μέτρα, τονίζε το ΔΝΤ πρέπει να είναι «υψηλης ποιότητας» και προτείνει μεταξύ άλλων αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, δικαιότερη κατανομή φορολογικού βάρους, περιορισμό δαπανών, εξάλειψη των ελλειμμάτων στις ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις, συγκράτηση μισθών και συντάξεων, άμεση μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ακόμη το ΔΝΤ τονίζει τη σημασία της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και ζητά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει την ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και αύξησης της διαφάνειας, ζητά περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊοντων και υπηρεσιών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki