Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τα νούμερα του ...Ελληνικού

Όταν χθές έφθασε η ανακοίνωση του ΙΟΒΕ για το Ελληνικό, δεν ήθελα να το πιστέψω. Η πληρωμένη από το ΤΑΙΠΕΔ – όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου- μελέτη, ουσιαστικά αποτελεί μνημείο πολιτικού κυνισμού και προπαγάνδας. Μας λέει το ΙΟΒΕ, ότι η εκποίηση του Ελληνικού θα σημάνει:

Δημιουργία 35.000 νέων θέσεων εργασίας κατά τη φάση υλοποίησης της επένδυσης.

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2% ως αποτέλεσμα της αυξημένης επενδυτικής ζήτησης και ιδιωτικής κατανάλωσης.

Ενίσχυση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών με την εισροή κεφαλαίων και εισοδημάτων από το εξωτερικό.

Η πρώτη απορία που δημιουργήθηκε ήταν πώς είναι δυνατόν οι επιστήμονες του ΙΟΒΕ να προχωρήσουν στην οικονομική ανάλυση των επιπτώσεων από την υλοποίηση της πρότασης του «επενδυτή-Λάτση», όταν αυτή έγινε γνωστή πριν λίγες μόλις εβδομάδες. «Οι εκτιμήσεις που παρουσιάζονται στη μελέτη, βασίζονται σε στοιχεία που διατέθηκαν από το Ταμείο και αξιοποιούν τη στατιστική πληροφόρηση που ήταν διαθέσιμη έως τον Ιούλιο του 2013…», υποστηρίζει το ΙΟΒΕ στην ανακοίνωση του, προφανώς επειδή οι άνθρωποί του σκέφτηκαν ότι θα υπήρχαν μερικοί καχύποπτοι που θα έθεταν αυτό το ερώτημα. Η απάντηση αυτή όμως, όχι μόνο δεν λύνει τις απορίες, αλλά τις πολλαπλασιάζει.

Για να έχουν αξία οι διαπιστώσεις αυτές, θα πρέπει να βασίζονται σε συγκεκριμένες παραδοχές. Για παράδειγμα, άλλη επίπτωση θα έχει στη δημιουργία θέσεων εργασίας μία επένδυση που θα μετέτρεπε το χώρο του Ελληνικού σε ένα τεράστιο υπαίθριο χώρο στάθμευσης και άλλη αν ο χώρος γίνονταν ένα θεματικό πάρκο όπως π.χ. η Ντισνεϋλαντ ή εργατικές πολυκατοικίες. Κοντολογίς, οι αριθμοί αυτοί στερούνται πρακτικής σημασίας, αφού η μοναδική τους χρησιμότητα είναι να έχουν επιχειρήματα οι προπαγανδιστές. Η κατά παραγγελία μελέτη, είναι η πιο τρανή απόδειξη ενοχής και πανικού.

Στην πραγματικότητα, με τη μελέτη αυτή, το ΤΑΙΠΕΔ και η Κυβέρνηση ομολογούν ότι πρόκειται για ξεπούλημα, το οποίο με κάποιο τρόπο θα πρέπει να δικαιολογήσουν. Προκειμένου λοιπόν να βρουν άλλοθι, προχωρούν σε κατά παραγγελία μελέτες οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αιτιολογήσουν τις αποφάσεις τους. Και τι καλύτερο, από τα επιχειρήματα των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης. Άλλωστε αυτό δεν κάνει ο πρωθυπουργός όταν υπόσχεται wi-fi, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια ευρώ από πετρέλαια;

Φυσικά η όλη υπόθεση έχει και ηθικές διαστάσεις: Κατά το ΤΑΙΠΕΔ, η «ανάπτυξη» και οι «θέσεις εργασίας» μπορούν να αποτελέσουν επαρκή άλλοθι για οποιοδήποτε πολιτικό έγκλημα; Και αν κατά το ΤΑΙΠΕΔ και την Κυβέρνηση, οι έλληνες θα πρέπει να προσφέρουν «γη και ύδωρ» σε κάθε κερδοσκόπο και καιροσκόπο που τους υπόσχεται ένα κομμάτι ψωμί; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν πρωτοφανή ηθικό ξεπεσμό, όχι μόνο για τους έλληνες αλλά και για την Κυβέρνηση τους. Αν η Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν ότι η «φτώχεια και η εξαθλίωση» μπορούν να δικαιολογήσουν τα πάντα –ακόμα και το ξεπούλημα- τότε αναρωτιέμαι αν το επιχείρημα αυτό καθορίζει και την στάση τους σε άλλα μεγαλύτερης σημασίας θέματα, όπως για παράδειγμα στις συζητήσεις με την τρόικα και τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση όμως η αλήθεια είναι μία: Φοβούνται για το χάρισμα και προσπαθούν να το δικαιολογήσουν. Όσες δικαιολογίες όμως και αν προβάλλουν, οι ευθύνες που έχουν δεν παραγράφονται. Και για ένα πράγμα θα πρέπει να είναι σίγουροι: Όταν θα έλθει η ώρα να δικαιολογήσουν το χάρισμα, ο πρώτος που θα προσπαθήσει να γλυτώσει θα είναι ο «επενδυτής». Η ιστορία άλλωστε αυτό δείχνει.

ΥΓ: Αναφορικά με το ΙΟΒΕ, η μοναδική απορία που μπορεί να διατυπωθεί από έναν καλών προθέσεων άνθρωπο, είναι ότι τέτοιου είδους μελέτες στο τέλος τραυματίζουν το κύρος και την αξιοπιστία κάθε ερευνητικού φορέα που θέλει να αντιμετωπίζεται ως ανεξάρτητος.

ΠΗΓΗ: paratiritis.gr

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki