Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ο ενιαίος φόρος προσαρμόζεται στους...βουλευτές

Ο ενιαίος φόρος , αλλάζει όνομα και προσαρμόζεται ώστε να ψηφιστεί στην Βουλή . Ο νέος φόρος ουσιαστικά, προσαρμόζεται στα μέτρα των βουλευτών κυρίαρχο μέλημα των οποίων είναι η δική τους εκλογική πελατεία. Ετσι , η ένταση της "φωνής" του κάθε βουλευτή θα καθορίσει ποιοί ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τα περισσότερα. Στην πραγματικότητα δεν θα γίνουν  αλλαγές αλλά ανακατανομή των βαρών του νέου φόρου αφού το μόνο που, δεν πρόκειται να αλλάξει είναι ο στόχος για τα έσοδα.

Αυτή είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , προκειμένου να προχωρήσει η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στην Βουλή. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι , να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις εντός της εβδομάδος . Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με κλιμάκια των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, αποφασίστηκαν νέες γενικές κατευθύνσεις, για τον φόρο. Ειδικότερα:

- αν και δεν αλλάζει ο εισπρακτικός στόχος για το 2014 (παραμένουν τα 2,9 δισ. ευρώ) έρχονται αλλαγές του φορολογικού βάρους προς όφελος των αγροτών.

- εισάγεται μία μορφή προοδευτικότητας στον φόρο. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας, τόσο θα αυξάνεται και η φορολογική επιβάρυνση. Σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο καθώς θα υπάρχει φόρος και ανά τετραγωνικό (κατά πάσα πιθανότητα από το πρώτο τετραγωνικό)

- το όνομα ΕΝΦΑ (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων) αποσύρεται και για επικοινωνιακούς λόγους και αναζητείται νέο όνομα φόρου για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας το 2014

Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια, για έναν συγκερασμό της φιλοσοφίας του ΕΝΦΑ με τον ΦΑΠ και το μόνο ξεκάθαρο προς το παρόν είναι πως επιδιώκεται ελάφρυνση της επιβάρυνσης των αγροτών κατά 40 εκατ. ευρώ με εξαίρεση από το φόρο κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αλλά και διόρθωση « εξόφθαλμων συντελεστών όπως για παράδειγμα αυτών που αφορούν στην απόσταση από τη θάλασσα» όπως σημείωναν χθες οι  πηγές.

Σήμερα αναμένεται να δοθούν στους εκπροσώπους των κομμάτων από το Μέγαρο Μαξίμου οι κατευθύνσεις αλλαγών «στη συνισταμένη των παρατηρήσεων των βουλευτών των δύο κομμάτων» και στόχος είναι το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο στη νέα του μορφή έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκε για τις επικείμενες αλλαγές δήλωσε με νόημα : «μας ενδιαφέρουν δύο πράγματα , να κρατηθεί ο δημοσιονομικός στόχος και να πληρώσουν περισσότεροι,λιγότερα». Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο στόχος είσπραξης 2,9 δισ. ευρώ παραμένει αλλά ο στόχος βεβαίωσης εσόδων 3,5 δισ. ευρώ αναμένεται να χαμηλώσει.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki