Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το σχεδιο :Παίρνουμε απο πολλούς και δίνουμε σε λίγους

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών του τελικού σχεδίου για την επιβολή του ενιαίου φόρου, έκλεισε έναnκύκλο και αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις του υπουργείου των Οικονομικών για την ακίνητη ιδιοκτησία. Αυτό που πραγματικά θέλει είναι να περάσει ο ρόλος των ρυθμιστών της αγοράς ακινήτων από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες και τις μικρές οικοδομικές επιχειρήσεις στις μεγάλες εταιρίες ακινήτων, στους λεγόμενους «θεσμικούς» επενδυτές και στις μεγάλες κατασκευαστικές. Και αυτό το μεθοδεύει με πολλούς τρόπους που μεταξύ τους αλληλοσυμπληρώνονται.

Η αρχή έγινε με την εισοδηματική συρρίκνωση. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η ανεργία, η αύξηση της φορολογίας του εισοδήματος, η μείωση των κοινωνικών παροχών, είναι μερικά από τα «όπλα» που χρησιμοποίησε για το σκοπό αυτό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κόστος κτήσης των ακινήτων για εκατομμύρια ιδιοκτήτες πολλαπλασιάζεται και τυχόν αύξηση της φορολογίας καθιστά την πώληση ενός ακινήτου για τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη επιβεβλημένη.

Η συνέχεια αφορούσε την υπερχρέωσηδηλαδή , τον τρόπο με τον οποίο θα περάσει η ακίνητη περιουσία των ιδιωτών στα χέρια νομικών προσώπων. Και στην περίπτωση αυτή ακολούθησε την πεπατημένη: εκμεταλλεύτηκε τον δανεισμό των νοικοκυριών, προχωρά στις αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς (το πλαίσιο για τις κατασχέσεις που θα πρέπει να προηγηθούν παρέμεινε όπως έχει και επομένως τα ακίνητα είναι «δεμένα») και προσθέτει στην λίστα των υπό εκποίηση και τα ακίνητα που χρωστούν φόρους και εισφορές.

Η φορολογική αφαίμαξη ήταν το επόμενο βήμα.Προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτό θα έπρεπε να αλλάξει και το μοντέλο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας ώστε η φορολογία – με διάφορες μορφές-ως ποσοστό του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών να αυξηθεί. Στις «υπηρεσίες» για την επίτευξη του στόχου αυτού τέθηκαν και άλλα μέσα: η ρύθμιση των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων, τα ενεργειακά πιστοποιητικά είναι μερικά από τα μέσα αυτά. Παράλληλα, το φορολογικό αντικείμενο πέρασε από την μεταβίβαση των ακινήτων που ήταν μέχρι τώρα στην κτήση. Κορωνίδα φυσικά είναι η επιβολή του ενιαίου φόρου. Τα αποτελέσματα;

• Το 2009 καταβλήθηκαν 526 εκατ. ευρώ.

• Το 2010 εισπράχθηκαν 487 εκατ. ευρώ.

• Το 2011 οι εισπράξεις ανήλθαν σε 1,17 δισ. ευρώ.

• Το 2012 οι εισπράξεις εκτοξεύθηκαν στα 2,75 δισ. ευρώ.

• Το 2013 υπολογίζεται να εισπραχθούν 2,75 δισ. ευρώ.

• Το 2014 εκτιμάται ότι θα εισέλθουν στον κρατικό κορβανά 2,9 δισ. ευρώ.

Σε αυτά, θα έπρεπε να προστεθούν πάνω από 2 δις. για τις διάφορες ρυθμίσεις (πρόστιμα και έξοδα) από το 2010 μέχρι σήμερα. Φυσικά έχει συνέχεια αφού η ρύθμιση για τα αυθαίρετα τρέχει και σε αυτή προστίθενται καινούργιες απαιτήσεις πχ πιστοποιητικό στατικής επάρκειας. Όσοι δεν υπαχθούν ή όσοι υπαχθούν και δεν πληρώσουν θα κληθούν να καταβάλλουν πολλαπλάσια χρήματα τα οποία θα εισπραχθούν από τις εφορίες.

Το σχέδιο να περάσει ένα μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας των ιδιωτών σε εταιρίες ολοκληρώθηκε με την παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων. Θέλετε ένα παράδειγμα; Οι εταιρίες θα μπορούν να εκπίπτουν ως φορολογική δαπάνη το ποσό του ενιαίου φόρου που θα καταβάλλουν ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να αναβάλλουν για ένα χρόνο την πληρωμή του φόρου. Πριν από αυτό, με νομοθετικές ρυθμίσεις επιτράπηκε στις ΑΕΕΑΠ να επενδύουν σε κατοικίες και σε γη . Το «κερασάκι στην τούρτα» ; Για τα ακίνητα που αποκτούν δεν θα πληρώνουν φόρο μεταβίβασης.

ΠΗΓΗ: www.paratiritis.gr

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki