Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πολιτικά παιγνίδια με τις μισθώσεις

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος μαζικών εξώσεων, κυρίως μικρομεσαίων, εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών, αλλά και αυξήσεων ενοικίων, και συνακόλουθα νέα "λουκέτα", καθώς κυβέρνηση και τρόικα οδηγούν σε πλήρη απελευθέρωση το προστατευτικό καθεστώς στην επαγγελματική στέγη, με το πρόσχημα της αναθέρμανσης της αγοράς ακινήτων. Οι διαρροές των τελευταίων ημερών αφορούν τις "διαπραγματεύσεις" μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και τρόικας, με την τελευταία να εμφανίζεται αδιάλλακτη εμμένοντας στην πλήρη απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων και την ηγεσία του υπουργείου να καταθέτει όλο και πιο "ψαλιδισμένες" προτάσεις, που, σε κάθε περίπτωση, απορρίπτονται. Την ίδια στιγμή, φέρεται να υπάρχει διάσταση απόψεων στη συγκυβέρνηση, με το ΠΑΣΟΚ να τάσσεται κατά της πλήρους απελευθέρωσης και να ζητά διαπραγμάτευση με την τρόικα  και το θέμα να φαίνεται πως θα προωθηθεί τελικά για "επίλυση" σε επίπεδο πρωθυπουργού και αντιπροέδρου, όπως άλλωστε και αυτό της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Όμως φαίνεται πως δεν υπάρχει ομοφωνία ούτε σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας υπουργείου, καθιστώντας διάτρητη την όποια διαπραγμάτευση, αν και διατείνονται ότι συνεχίζεται...

Ο χειρισμός του όλου θέματος, οι διαρροές, οι εσωτερικές "διαφωνίες", η αμετακίνητη τρόικα και ο "αγώνας" του υπουργείου, παραπέμπουν ευθέως στον αντίστοιχο που αφορούσε στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την επερχόμενη καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας. Μάλιστα και στην περίπτωση αυτή το πλήρες "άνοιγμα" αποτελεί κυρίως αίτημα μιας μερίδας της αγοράς (ιδιοκτήτες-μεσίτες ακινήτων) και τέθηκε μέσα στον "σωρό" των μέτρων που προωθούνται σταδιακά για άρση εμποδίων υπέρ του ανταγωνισμού και προσέλκυση επενδύσεων. Στόχος είναι η άρση κάθε είδους περιορισμού, ώστε να γίνονται "συμφωνίες" μεταξύ ιδιοκτητών-ενοικιαστών, που θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν και να μην είναι δεσμευτικές -όπως είναι σήμερα και μάλιστα για χαμηλότερα μισθώματα, λόγω ύφεσης-, ενώ πληροφορίες θέλουν ξένα funds να ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην ελληνική αγορά ακινήτων, εφόσον διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να τα θέτουν κατά βούληση προς εκμετάλλευση, χωρίς "εμπόδια". Τι ισχύει Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι συμβάσεις στην επαγγελματική στέγη έχουν υποχρεωτική διάρκεια 12 έτη με δυνατότητα παράτασης για άλλα τέσσερα (συνολικά έως 16 έτη). Στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες θέλουν να διώξουν τους ενοικιαστές μετά τη δωδεκαετία θα πρέπει να καταβάλουν αποζημίωση 24 μηνιαίων μισθωμάτων (ενοίκια), διαφορετικά παρατείνεται για άλλα τέσσερα χρόνια η σύμβαση. Από την άλλη μεριά, οι ενοικιαστές μπορούν να φύγουν μετά τον πρώτο χρόνο δίνοντας αποζημίωσης ενός ενοικίου.

Η τρόικα έχει ζητήσει -και εμμένει- πλήρη απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, τόσο των παλαιών (που είναι σήμερα σε ισχύ) όσο και των νέων, φέροντας ως επιχείρημα ότι ο μεγάλος αριθμός ξενοίκιαστων καταστημάτων-γραφείων οφείλεται στο προστατευτικό καθεστώς που υπάρχει, δημιουργώντας προσκόμματα στην αγορά ακινήτων - κι όχι η ύφεση που αντέτεινε μέλος της ηγεσίας του υπουργείου ζητώντας να εξεταστεί και η πλευρά των ενοικιαστών - επιχειρηματιών. Η αρχική πρόταση του υπουργείου ήταν η διατήρηση των τρεχουσών συμβάσεων έως τη λήξη τους και για τις νέες πλήρης απελευθέρωση για ενοίκια από 50.000 ευρώ και άνω ετησίως, ενώ για νέα συμβόλαια κάτω των 50.000 ευρώ να υπάρχει υποχρεωτική ισχύς για έξι χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα έξι. Η σχετική πρόταση απορρίφθηκε αμέσως από την τρόικα και ο υπουργός "έριξε" στο τραπέζι την τριετία. Η τελευταία "εναλλακτική" φερόταν αρχικά ότι εξετάζεται από την τρόικα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, τελικά απορρίφθηκε και αυτή. Διαμηνύεται πάντως ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, αν και δεν είναι σαφές πού έχει "πέσει" πλέον το ελάχιστο επίπεδο προστασίας των ενοικιαστών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki