Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το άσχημο παιγνίδι του υπ.Οικονομικών

Με τα νεύρα των ιδιοκτητών ακινήτων συνεχίζει να παίζει το υπουργείο Οικονομικών. Από τη μία διοχετεύει στον Τύπο το σύνολο των συντελεστών και τον τρόπο υπολογισμού του φόρου σε κτίσματα και οικόπεδα, στέλνει non paper με κλίμακες και τον τρόπο υπολογισμού των αγροτεμαχίων, στέλνει νέα ενημέρωση με διορθώσεις επί του non paper, που επιφέρει αύξηση του φόρου ακόμα και 20% στα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα και μετά με ανακοινώσεις ζητεί προσοχή από τον κόσμο και τους δημοσιογράφους για το πώς θα αντιμετωπίζουν «τις σχετικές πληροφορίες και τους πίνακες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας». Οπως όλα δείχνουν, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να περιορίσει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από το νέο φόρο που ετοιμάζει σε συνεργασία με την τρόικα. Οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν κυρίως με το υπέρογκο βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων με οποιασδήποτε μορφής κτίσμα μέσα σε αυτό, οι ιδιοκτήτες μικρών μονοκατοικιών και όσοι έχουν ακίνητα σε εκτός σχεδίου περιοχές. Οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο φόρος σε πολλές περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να εξαπλασιαστεί σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, καθώς μπορεί τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα με το νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου να βγαίνουν κερδισμένα, όμως για όσους έχουν στην ιδιοκτησία τους ακόμα ένα σπίτι ή ένα οικόπεδο, ο λογαριασμός βγαίνει ιδιαίτερα φουσκωμένος.

Ο λογαριασμός της Εφορίας για τους μικροϊδιοκτήτες θα έρθει το 2014 παραφουσκωμένος (έως 3.500 φορές επάνω), καθώς για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για μη ηλεκτροδοτούμενα κτήρια, αγροτεμάχια εκτός σχεδίου αλλά και το ακάλυπτο από το κτίσμα οικόπεδο.  Σύμφωνα με το νέο φόρο, η επιβάρυνση για αγροτεμάχια χωρίς κτίσμα θα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, αλλά σε συνδυασμό με ένα σπίτι και ένα εξοχικό τα φορολογικά βάρη θα είναι αβάσταχτα για ακόμα μία χρονιά.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1 Για αγροτεμάχιο στα Γρεβενά 35 στρεμμάτων, με πρόσβαση σε δρόμο και απόσταση από τη θάλασσα πάνω από 800 μέτρα, η αξία ανά στρέμμα είναι 1,26 ευρώ και ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει συνολικό φόρο 44,10 ευρώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2 Αντίστοιχα για αγροτεμάχιο στη Σίφνο 4 στρεμμάτων με απόσταση από τη θάλασσα μεταξύ 500 και 800 μέτρων και πρόσβαση σε δρόμο, ο φόρος ανά στρέμμα είναι 2,27 ευρώ και ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει 9,07 ευρώ συνολικό φόρο. Αντίθετα, βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους μικρές μονοκατοικίες καθώς θα πληρώσουν και για το κτίσμα αλλά και για το οικόπεδο.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3 Για μονοκατοικία 80 τετραγωνικών μέτρων παλαιότητας 8 ετών, η οποία βρίσκεται σε οικόπεδο 400 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.800 ευρώ ανά τ.μ. με αξία 250 ευρώ ανά τ.μ., ο φόρος θα ανέλθει σε 432 ευρώ για την κατοικία και σε 320 ευρώ για το ακάλυπτο τμήμα του οικοπέδου, δηλαδή συνολικός φόρος 752 ευρώ. Ο ίδιος ιδιοκτήτης όμως έως σήμερα πλήρωνε για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ 489,60 ευρώ. Δηλαδή με το νέο φόρο θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον 262,40 ευρώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 4 Αντίστοιχα, ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου 50 στρεμμάτων, το οποίο έχει ελάχιστη βασική αξία 1,10 ευρώ/τ.μ., απέχει πάνω από 650 μέτρα από τη θάλασσα, έχει πρόσοψη σε επαρχιακή οδό και έχει δενδροκαλλιέργειες, θα πληρώσει στην εφορία 405 ευρώ το 2014. Ο ίδιος ιδιοκτήτης για το σπίτι του 100 τ.μ. στον δεύτερο όροφο ηλικίας 5 ετών με τιμή ζώνης 3.500 ευρώ ανά τ.μ. θα πληρώσει μειωμένο φόρο 1.162,8 ευρώ, ενώ πέρσι είχε πληρώσει 1.224 ευρώ. Ωστόσο ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει συνολικά για το αγροτεμάχιο και το σπίτι θα είναι 1.567,8 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει επιπλέον 343 ευρώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 5 Η επιβάρυνση ενός φορολογουμένου με διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων, 2ου ορόφου και παλαιότητας 15 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, θα ανέλθει σε 471,24 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα πλήρωνε 561 ευρώ. Ωστόσο αν ο ίδιος ιδιοκτήτης έχει στην κατοχή του εξοχική κατοικία 80 τ.μ. παλαιότητας 25 ετών, η οποία βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.250 ευρώ σε οικόπεδο 400 μέτρων, θα πληρώσει φέτος για οικόπεδο και σπίτι 550 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα πλήρωνε μόνο για το σπίτι 294 ευρώ. Δηλαδή συνολικά ο νέος ενιαίος φόρος θα του στοιχίσει 166 ευρώ επιπλέον.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki