Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Καταστροφή:Πωλείται το 10% των ακινήτων

Το 10% του αποθέματος ακινήτων στην Ελλάδα έχει βάλει ή ετοιμάζεται να βάλει πωλητήριο. Αυτό αναφέρουν εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα αυτό συνυπολογίζοντας:

-Το διαθέσιμο απόθεμα των αδιάθετων κατοικιών

-Τα ακίνητα των προβληματικών στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων

-Τα δημόσια ακίνητα που προσφέρονται πρός πώληση, αξιοποίηση ή τιτλοποίηση.

-Τα ακίνητα των ΟΤΑ που προσφέρονται προς "αξιοποίηση".

-Τα ακίνητα πτωχευμένων ή προβληματικών επιχειρήσεων.

Φυσικά κυρίαρχο ρόλο στην αύξηση της προσφοράς διαδραματίζουν οι ιδιώτες. Αν και τα στοιχεία κάνουν λόγο για 180.000 κατοικίας προς πώληση στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι σημαντικά υψηλότερος αφού δεν είναι δυνατόν να καταμετρηθεί ο αριθμός των μεταχειρισμένων κατοικιών που προσφέρονται πρός πώληση αλλά ούτε και ο αριθμός των οικοπέδων-κυρίως εκείνων που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές χωρίς δυνατότητα αξιοποίησης. Αν και οποιαδήποτε αναφορά αριθμών μπορεί να αποδειχθεί υπερβολική οικονομικοί αναλυτές διατυπώνουν την εκτίμηση ότι το 10% του αποθέματος ακινήτων είτε έχουν βγεί για πώληση είτε οι ιδιοκτήτες τους δεν θα απέκλειαν μία προσφορά. Μάλιστα ,αναμένουν επιτάχυνση της προσφοράς με την επιβολή του ενιαίου φόρου ο οποίος θα αναγκάσει τους ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων να αυξήσουν το κόστος διακράτησης τους. Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου 2014 περίπου το 12-14% του αποθέματος των ακινήτων θα έχει μπεί-φανερά ή κρυφά- πωλητήριο. Στην τεράστια λίστα των πωλητών περιλαμβάνονται όχι μόνο νοικοκυριά αλλά και επιχείρήσεις οι οποίες θεωρούν ότι η πώληση ακινήτων μπορεί να τους διευκολύνει είτε στον δανεισμό είτε στην χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Επίσης δεν είναι λίγες οι εισηγμένες που θα ήθελαν να εκποιήσουν ή γενικότερα να αξιοποιήσουν ακίνητη περιουσία που διαθέτουν ώστε να αντλήσουν ρευστότητα και να καταγράψουν έσοδα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki