Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Συμφωνούν στο ξεπούλημα 81.000 ακινήτων

Δύο μαγικές λέξεις θα κρίνουν το κόλπο της υφαρπαγής χιλιάδων ελληνικών ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο. Οι λέξεις αυτές είναι : "ιδιοκτησία " και "διαχείριση". Οπως είναι προφανές απο το ποια λέξη θα αποδεκτεί η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί ο τρόπος που θα γίνει η "αρπαγή". Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον στο τραπέζι έχει πέσει η παράκαμψη του ΤΑΙΠΕΔ και η σύσταση εταιρείας holding στο Λουξεμβούργο προκειμένου να «περάσουν» σημαντικής αξίας ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου.

Το σχέδιο σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» προβλέπει μία ευρεία αναδιάρθρωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας, το έχει προτείνει ο ESM στους πιστωτές της Ελλάδας και περιλαμβάνει την ανάθεση της διαχείρισης των προς πώληση ακινήτων του Δημοσίου σε εταιρεία holding με έδρα το Λουξεμβούργο. Στόχος να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία που εμποδίζει τη δράση του ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχέδιο, η ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει τον έλεγχο της ακίνητης περιουσίας και θα εναπόκειται στην Αθήνα να αποφασίσει πότε θα γίνει μία πώληση. Η εταιρεία holding θα έχει την εξουσία να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο ακινήτων ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι το σχέδιο προωθεί σθεναρά η Φινλανδία, ενώ απολαμβάνει και την ισχυρή στήριξη των ΔΝΤ και ΕΚΤ, με την Κομισιόν να είναι πιο σκεπτική, υπογραμμίζει η εφημερίδα. Λίγη ώρα μετά το δημοσίευμα που αφορούσε ουσιαστικά στον διαχειριστή της δημόσιας περιουσίας, ακολούθησε διάψευση από τον εκπρόσωπο του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, κ. Ολι Ρεν, με τον κ. Σάιμον Ο' Κόνορ να υπογραμμίζει ότι τέτοια πρόταση δεν έχει υιοθετηθεί ούτε από την Επιτροπή ούτε από την Ευρωομάδα (Eurogroup) αλλά ούτε και τους υπόλοιπους εταίρους στην τρόικα. Η ιδιοκτησία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, τόνισε χαρακτηριστικά, που είναι καθοριστικό στοιχείο στις προσπάθειες της Ελλάδας να διασφαλίσει τη χρηματοδότησή της για τη μείωση του χρέους, είναι και παραμένει αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, στην επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθεί η πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων και το πώς μπορεί να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.

Νωρίτερα, πάντως, και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδιδε στο πνεύμα των «FT», ότι η τρόικα σχεδιάζει να πιέσει την Αθήνα από τον Σεπτέμβριο να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου, ειδικότερα ακίνητα, σε μία εταιρεία συμμετοχών την οποία θα διαχειρίζεται η ευρωζώνη προκειμένου να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το πρακτορείο, η διεθνής τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) πρόκειται να προτείνει στην κυβέρνηση της Ελλάδας να δημιουργηθεί μία εταιρεία η οποία θα ανήκει στο ελληνικό κράτος, αλλά θα διοικείται από ξένους ειδικούς και θα έχει έδρα εκτός Ελλάδας. Η κίνηση αυτή θα στόχευε να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία στην οποία αποδίδεται η καθυστέρηση στην εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και να συγκεντρωθούν χρήματα για την αποπληρωμή μέρους του χρέους της Ελλάδας. Στόχος θα είναι «να μεγιστοποιήσει την αξία των κρατικών ακινήτων στην Ελλάδα κάνοντάς τα πιο ελκυστικά για τους επενδυτές», όπως είπε στο Reuters πηγή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η οποία ωστόσο επισήμανε πως η πρόταση δεν έχει ακόμη συζητηθεί και εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο ESM δεν ασχολείται τυχαία με το θέμα, υπογραμμίζει το Reuters. Σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου, στον ESM είχε ήδη ανατεθεί να εκπονήσει έκθεση για την εκμετάλλευση και τιτλοποίηση ακίνητης περιουσίας που δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και στο ΤΑΙΠΕΔ. Η Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου έχει υπό τον έλεγχό του 81.000 τέτοια ακίνητα των οποίων η αξία εκτιμήθηκε αρχικά σε ποσό έως 28 δισ. ευρώ. Η Αθήνα θα προτείνει μέχρι το τέλος του έτους ένα σχέδιο για την προετοιμασία των ακινήτων αυτών σε τιτλοποιήσεις για απευθείας ιδιωτικοποίηση. Αξιωματούχος πάντως του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει, σύμφωνα με το Reuters, ότι η πρόταση συζητείται, τονίζοντας ότι τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας θα έχει το ελληνικό Δημόσιο. Οπως αναφέρει στο διεθνές πρακτορείο, η εταιρεία holding θα προχωρούσε στην έκδοση ομολόγων που εξασφαλίζονται από περιουσιακά στοιχεία (asset-backed bonds) για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. «Το σχέδιο», υπογραμμίζει, «έχει συζητηθεί με τον ESM, η έδρα της εταιρείας να είναι στο Λουξεμβούργο καθώς διευκολύνει την λειτουργία της εταιρείας. Το ελληνικό Δημόσιο θα έχει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, θα προσληφθούν ανεξάρτητοι διαχειριστές. Θα περιλαμβάνει μόνο ακίνητα και στόχος θα είναι να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την πώληση ομολόγων ή ομολογιών σε επενδυτές. Τα έσοδα θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή χρέους αλλά και την ανάπτυξή τους (των ακινήτων)». Ωστόσο, όπως αναφέρει το πρακτορείο, Ελληνες αξιωματούχοι έχουν απορρίψει την πρόταση να μετακινηθεί στο εξωτερικό ο έλεγχος κρατικής περιουσίας, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν θα έλυνε τα προβλήματα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki