Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πως θα "βουτήξουν" 80.000 ακίνητα

Το μεγαλύτερο σχεδιο "κλοπής" ακίνητης περιουσίας στην παγκόσμια ιστορία  βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για την "κλοπή"  80.000 ακινήτων του Δημοσίου τα οποία οι δανειστές ζητούν να περάσουν σε -ενα ή περισσότερα -  fund κρατικών  ο έλεγχος των οποίων θα βρίσκεται στους δανειστές.  Αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται ότι αντιδρά , πληροφορίες φέρουν , το ΤΑΙΠΕΔ από κοινού με την κυβέρνηση να επεξεργάζονται σενάρια υλοποίησης και αντιμετώπισης των πολιτικών αντιδράσεων.  Ουσιαστικά πρόκειται για τιτλοποίηση ακινήτων που βρίσκονται εντός και εκτός του ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρει κυβερνητική πηγή.

Το σχέδιο είναι προχωρημένο και μάλιστα την πρόταση του ESM προς τους δανειστές της Ελλάδας να προχωρήσει στην τιτλοποίηση ακινήτων 20δισ. ευρώ του Δημοσίου που είτε έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ ή στην Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) παρουσιάζουν αναλυτικά οι Financial Times. Η Φινλανδία, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ πιέζουν την Ελλάδα να αποδεχθεί τη σύσταση ενός fund με έδρα το Λουξεμβούργο το οποίο -υπό ξένη διοίκηση- θα αναλάβει την αξιοποίηση κρατικής γης, μεταδίδουν οι Financial Times, τη στιγμή που η Κομισιόν παραμένει περισσότερο επιφυλακτική. Άλλωστε, όπως σημειώνεται, πρόκειται για θέμα το οποίο θα προκαλέσει πολιτικές εντάσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο, η ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει τον έλεγχο της συγκεκριμένης περιουσίας και θα εναπόκειται στην Αθήνα να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε πωλήσεις. Από τον ESM ζητήθηκε να προχωρήσει στην έρευνα του συγκεκριμένου θέματος από τους υπουργούς Οικονομικών, δεδομένου ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν προχωρά στον βαθμό που αναμενόταν.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, το πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων καλύπτει 80.000 ακίνητα, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει ως σήμερα εξαιτίας των προβλημάτων ιδιοκτησίας και της ανάγκης να προηγηθούν αρχαιολογικές έρευνες κ.τ.λ. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται στο πακέτο «ιδεών» για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια και την σταδιακή επιστροφή της χώρας στις αγορές. Ωστόσο, το «αγκάθι» είναι να μεταβιβαστούν τα ακίνητα σε εταιρεία με έδρα του Λουξεμβούργου. Η πρόταση που τελεί υπό επεξεργασία από ΥΠΟΙΚ, ΤΑΙΠΕΔ και από ομάδα εμπειρογνωμόνων είναι να «πακεταριστούν» ακίνητα εντός και εκτός ΤΑΙΠΕΔ σε fund τα οποία με τη σειρά τους θα πωληθούν σε ιδιώτες ώστε το κράτος να έχει από τώρα στα ταμεία (ειδικός λογαριασμός χρέους) τα έσοδα μειώνοντας το χρηματοδοτικό κενό και το ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη το κίνητρο για όποιον αγοράσει το κάθε Fund θα είναι η μελλοντική υψηλότερη απόδοση από την πώληση κάθε ακινήτου. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή ακόμη το σχέδιο δεν έχει εγκριθεί. Επίσης δεν έχουν διασφαλιστεί μία σειρά από ζητήματα όπως για παράδειγμα αν η πώληση θα γίνεται από 2 ανεξάρτητους μηχανισμούς εντός και εκτός ΤΑΙΠΕΔ ή αν η ΕΤΑΔ μόλις ετοιμάσει ένα «καλάθι» ακινήτων θα το μεταβιβάζει στο ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρά η διαδικασία διαγωνισμού. Υπό σχεδιασμό είναι –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές– και οι ρήτρες διασφάλισης μελλοντικών εσόδων αν για παράδειγμα λόγω βελτίωσης στην αγορά ακινήτων τα επόμενα χρόνια οι αποδόσεις του ιδιώτη είναι πολύ μεγαλύτερες. Προτείνεται –μεταξύ άλλων– εναλλακτικά η επιπλέον απόδοση ενός μέρους της υπεραξίας η οποία θα υπολογισθεί με διεθνή διαιτησία ή με βάση τις τότε αγοραίες τιμές.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki