Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Σκληρούς όρους απαιτούν επτα επενδυτές

Σκληρό μπρα ντε φερ για την πώληση 28 ακινήτων του δημοσίου καθώς οι επενδυτές πιέζουν για "αποικιοκρατικές " διασφαλίσεις απο το Δημόσιο . Ως γνωστο τρέχει η προκήρυξη της πώλησης κρατικών ακινήτων σε ιδιώτες, όπου:

Πρώτον, το ελληνικό δημόσιο προτίθεται να πουλήσει σε ιδιώτες 28 ακίνητά του, τα οποία στεγάζουν σήμερα υπουργεία (6), εφορίες (13), αστυνομικά τμήματα (5) και άλλες δραστηριότητες του κράτους (4).

Δεύτερον, το δημόσιο θα συμφωνήσει παράλληλα με τον αγοραστή (ή τους αγοραστές, καθώς θα μπορούσε το συνολικό χαρτοφυλάκιο να σπάσει σε δύο μέρη) τη μακροχρόνια ενοικίαση των ακινήτων αυτών για 20 έως 25 χρόνια, όπου το συνολικό ετήσιο ενοίκιο θα είναι 30 εκατ. ευρώ, προσαυξανόμενο κάθε χρόνο με το μέσο ετήσιο ευρωπαϊκό πληθωρισμό.

Τρίτον, μετά τη λήξη του συμβολαίου ενοικίασης (20-25 έτη) το ελληνικό δημόσιο θα διατηρεί το δικαίωμα επαναγοράς των συγκεκριμένων ακινήτων στις τιμές αγοράς που θα επικρατούν τότε.

Το κυρίως ζητούμενο δηλαδή από τους επενδυτές (επτά τον αριθμό στην εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος) είναι το πόσα λεφτά θα προσφέρουν «εδώ και τώρα», προκειμένου να εισπράττουν ενοίκια 30 εκατ. ευρώ για 20-25 χρόνια και μετά να τους μείνουν και τα ακίνητα (αν δεν τα επαναγοράσει το δημόσιο). Ομως υπάρχουν και άλλα προβλήματα , οπως για παράδειγμα, η φήμη του κακοπληρωτή που έχει αποκτήσει εδώ και χρόνια, το ελληνικό δημόσιο. Ή επίσης, οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο στον τομέα των ακινήτων (και όχι μόνο). Παράλληλα , ένα μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει αν το Δημόσιο αποφασίσει να προσαρμόσει και να αξιοποιήσει την ισχύουσα νομοθεσία για τις μισθώσεις και αποχωρήσει πρόωρα. Φήμες που κυκλοφορούν εμαφανίζουν τους υποψήφιους επενδυτές να απαιτούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τόσο πολλές και αυστηρές γραπτές δεσμεύσεις από το ελληνικό δημόσιο, που είναι αμφίβολο αν το τελευταίο τις δώσει. Και επίσης, αν το δημόσιο δεν δώσει αυτές τις δεσμεύσεις, τότε τα προσφερόμενα yields θα είναι τόσο μεγάλα (διψήφια) έτσι ώστε να θεωρείται απίθανο ότι το ελληνικό δημόσιο θα συναινέσει στην πώληση».

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki