Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Επιστροφή στον κεφαλικό φόρο

Καμιά εξαίρεση δεν προβλέπει ο νέος φόρος για τα ακίνητα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών. Ο νέος φόρος βασίζεται στη φορόλογηση με βάση τα στρέμματα για τα αγροτεμάχια και τα τετραγωνικά μέτρα στα ακίνητα. Βασική του γραμμή σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού ίναι ότι όλα τα ακίνητα και τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν βάσει κριτηρίων υπολογισμού αξίας και ο φόρος θα ξεκινά από το ένα ευρώ και θα κλιμακώνεται ανάλογα της εμπορικής αξίας, της τοποθεσίας, τον όροφο ή την οδό.

Ετσι, το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και το οποίο παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να το μελετήσουν και να τοποθετηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής ώστε να «κλειδώσει» το νέο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

* Αστικά Ακίνητα: η νέα εξίσωση για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα προβλέπει την επιβολή φόρου 1 ευρώ/τ.μ., ο οποίος όμως θα αυξάνεται κατά ένα ή δύο ή τρία ευρώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των ακινήτων: όπως παλαιότητα, όροφος, τιμή ζώνης, εμπορική αξία, οδό και οικοδομικό τετράγωνο. Οσον αφορά τα οικόπεδα η φορολόγησή τους θα είναι ακόμη υψηλότερη, αφού ιδιαίτερη σημασία θα έχει εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε νησιωτική, ή γενικότερα τουριστική περιοχή, είναι παραθαλάσσιο, συνορεύει με εθνικές οδούς κ.λπ. Δεν αποκλείεται μάλιστα, εάν ο τελικός λογαριασμός δεν βγει, τότε για τα εν λόγω οικόπεδα ο φόρος να ξεκινά από τα 20 ευρώ φθάνοντας σε εξαιρετικές περιπτώσεως τα 30 ή 50 ευρώ το στρέμμα, όπως άλλωστε και να είναι υψηλότερος για τα ακίνητα των οποίων η αντικειμενική αξία υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

* Αγροτεμάχια: ευρώ ανά στρέμμα προβλέπει ο μαθηματικός τύπος, χωρίς αφορολόγητο όριο και χωρίς την εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων.

Κεντρική διαφορά της νέας πρότασης είναι η φορολόγηση ακινήτων και αγροτεμαχίων να βασίζεται όχι στην αντικειμενική αξία των ιδιοκτησιών, αλλά με βάση το τετραγωνικό μέτρο (εφόσον πρόκειται για εντός σχεδίου κτίσματα/οικόπεδα) και το στρέμμα (για εκτός σχεδίου κτήματα και αγροτεμάχια). Στα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών είναι ο φόρος να ξεκινά από τα δύο έως τρία ευρώ ανα τετραγωνικό. Το ύψος του ποσού ανά τετραγωνικό θα κλιμακώνεται με βάση περίπου 30 κριτηρίων, όπως η τιμή ζώνης και ο όροφος του ακινήτου. Οσον αφορά την φορολόγηση εκτάσεων και αγροτεμαχίων, η εισήγηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά την επιβολή φόρου ανα στρέμμα, ο οποίος θα κλιμακώνεται από 1 ή 2 ευρώ και θα εξικνείται έως τα 25 ευρώ για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις. Σύμφωνα με τις ίδες πληροφορίες, στο νέο σχέδιο δεν θα προβλέπεται απαλλαγή φορολογουμένων που δηλώνουν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά την φορολόγησή τους με ένα συμβολικό ποσό ευρώ ανά στρέμμα. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη η συλλογή όλων των στοιχείων για την έκταση των αγροτεμαχίων προκειμένου να μπορούν να γίνουν υπολογισμοί για το ύψος των εσόδων που θα αντληθούν από αυτά.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki