Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το "μεγάλο κόλπο"

Διπλό σχέδιο τιτλοποίησης δημοσίων ακινήτων, εντός του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου-ΕΤΑΔ προωθεί η κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα. Το σχέδιο περιλαμβάνει όλα τα 80.000 ακίνητα που είναι στην κατοχή της η ΕΤΑΔ, αλλά και όσα είναι σήμερα εκτός, ακόμη και αυτά των δήμων, ενώ όρος στο μνημόνιο προβλέπει ότι για να εξαιρεθεί κάποιο πρέπει να υπάρξει σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Εντός ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο θα μεταβιβασθούν 1.000 ακίνητα το 2013 «θα αξιολογηθεί η δυνατότητα άντλησης πρόσθετων εσόδων από τον ιδιωτικό τομέα, με έμφαση στους διεθνείς επενδυτές, μέσω της τιτλοποίησης των περιουσιακών στοιχείων, και μέσω της αξιοποίησης περιουσιακών στοιχεία που δεν έχουν ακόμη περιληφθεί στο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων» όπως αναφέρεται στο μνημόνιο. Δηλαδή όσων ακινήτων δεν έχουν προσμετρηθεί για την εξασφάλιση 2,5 δις ευρώ φέτος και συνολικά 11,1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016, λεφτά που θα πάνε στην μείωση του χρέους.

Εκτός ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου περίπου 80.000 δημόσια ακίνητα είναι υπό τη διαχείριση της ΕΤΑΔ. Πέραν αυτών όμως υπάρχει μία σειρά άλλων που τελούν υπό τη διαχείριση διαφόρων υπουργείων και η κατάστασή τους σε πολλές περιπτώσεις είναι άγνωστη, ή ανεξέλεγκτη. Αυτό συνεπάγεται τα απώλειες και όρια στις δυνατότητες ανάπτυξης της δημόσιας περιουσίας αλλά και τους εισοδήματος που μπορεί να αποκομισθεί από αυτή.

Έτσι, προκειμένου να ενισχυθεί η δυνατότητα διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προτείνεται ένα σχέδιο προετοιμασίας του υπολοίπου του ακινήτων (εκτός από αυτά που έχει προβλεφθεί να μεταβιβασθούν στο ΤΑΙΠΕΔ από την ΕΤΑΔ) , με στόχο την τιτλοποίηση ή την άμεση ιδιωτικοποίηση. Στο σχέδιο αυτό θα ενταχθούν και ακίνητα που τελούν υπό τη διαχείριση άλλων υπουργείων (Γεωργίας, Άμυνας κλπ.). Το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει ανάλυση της κατάστασης των ακινήτων και τα μέτρα που απαιτούνται για την άμεση προετοιμασία τους Η κυβέρνηση δεσμεύεται στην μεταβίβαση όλων των ακινήτων υπό την ΕΤΑΔ έως τον Δεκέμβριο.

Eως το τέλους Ιούνιου θα πρέπει να είναι έτοιμη έκθεση για τον αριθμό των ακινήτων, ανά υπουργείο ή νομικό πρόσωπο, το είδος του και πληροφορίες για την κατάστασή του. Θα σταλεί η πρώτη έκθεση τον Αύγουστο στην τρόικα για τα ακίνητα που έχουν μεταφερθεί στο ΕΤΑΔ, μία ενδιάμεση έκθεση τον Οκτώβριο και μία τελική έκθεση τον Δεκέμβριο του 2013.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki