Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Η αλήθεια για τις αντικειμενικές

Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών , στο θέμα της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των αντικειμενικών και κυρίως στην προσπάθεια να σχεδιάσει ένα νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Αν και συστηματικά διαρέεται ότι με το νέο σύστημα , θα καθορίζονται συγκεκριμένες τιμές ίας ανά τετραγωνικό μέτρο, με βάση τις οποίες θα προσδιορίζονται οι τελικές φορολογητέες αξίες όλων των ακινήτων, δηλαδή οι τιμές επί των οποίων θα επιβάλλονται οι φόροι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Το μοναδικό που διαθέτει σήμερα το υπουργείο είναι περιορισμένες βάσεις δεδομένω για τις τιμές οι οποίες δεν καλύπτουν σε καμμία περίπτωση το σύνολο των αναγκών για τον υπολογισμό των ενδεικτικών τιμών στις περσσότερες απο απο 11.000 ζώνες. Οι βάσεις δεδομένων περιλαμβάνουν ιστορικά στοιχεία ο αριθμός των οποίων περιορίζεται χρόνο με το χρόνο. Εκτιμάται ότι για το 2011 δεν ξεπερνούν τα 20.000 δεδομένα και αυτά εστιάζονται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε εμπορικές περιοχές.

Φυσικά , δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για κάθε τιμή ζώνης ακόμα και στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ για την περιφέρεια για την οποία "οραματίζονται" την επέκταση του συστήματος ούτε λόγο να γίνεται αφού οι βάσεις δεδομένων περιλαμβάνουν μερικές εκατοντάδες στατιστικές παρατηρήσεις. Αλλά τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Το δυναμικό σύστημα που εξαγγέλουν ότι θα κατασκευάσουν απαιτεί συνεχή ροή πληροφοριών για κάθε δήμο, και ανά «ζώνη», που όμως με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει η δυνατότητα άντλησης δεδομένων . Υπάρχει φυσικά η διέξοδος της στατιστικής επεξεργασίας η οποία όμως είναι μία διαδικασία χρονοβόρα και κοστοβόρα ενώ ταυτόχρονα δεν εξασφαλίζει την ρεαλιστικότητα των δεδομένων. Στις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί έχει διαπιστωθεί το αδιέξοδο και φυσικά αναζητούν τρόπους να τηρήσουν τα προσχήματα , αλλά προς τα έξω διαρέουν μεγαλοστομίες οι οποίες φυσικά δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν

Ετσι ουσιαστικά αυτό που απομένει είναι να εφρμόσουν το παλαιό σύστημα καί να το "βαπτίσουν" νέο , διατηρώντας με το τρόπο αυτό όλες τις παθογένειες του. Το πιο πιθανό είναι ότι θα προσπάθησουν να προχωρήσουν σε μία τακτική προσαρμογής των τιμών ζώνης με βάση τις μεταβολές τιμών σε επίπεδο δημοτικού διαμερίσματος, ή δήμου ή και ακόμα νομού που φυσικά κάτι τέτοιο απέχει πολύ απο τις αρχικές εξαγγελίες.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki