Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

"Κρυφά" μυστικά στις πωλήσεις νησιών

Φαίνεται πως η δήλωση Μπερλουσκόνι, ότι δεν προτίθεται να αγοράσει νησί στο Ιόνιο προκειμένου να μην εκμεταλλευτεί τη δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας, δεν έγιναν απλώς για εντυπωσιασμό. Οι πληροφορίες τις οποίες επικαλούνται κυβέρνηση και ΜΜΕ, περί αγοράς της Οξυάς και πέντε ακόμη νησιών στο Ιόνιο από τον εμίρη του Κατάρ, Αλ Θανί, δεν επιβεβαιώνονται ακόμα, αφού δεν φαίνεται να έχει συναφθεί σχετική συναλλαγή. Σύμφωνα με τέως, περιφερειακό σύμβουλο Ιονίων Νήσων, , ακόμα και αν πράγματι ισχύει ο ισχυρισμός του δήμαρχου Ιθάκης ότι ο εμίρης προτίθεται να αγοράσει πέντε ή έξι νησιά, τότε πρόκειται για ξεπούλημα, αφού οι τιμές που ανακοινώθηκαν είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής (4,9 εκατ. ευρώ για την Οξυά και 3,5 εκατ. για τα άλλα πέντε). Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, πρόκειται για τιμή δέκα φορές μικρότερη της αξίας των νησιών αυτών, που δίνονται κυριολεκτικά για ξεπούλημα. Όμως τα προβλήματα δεν τελειώνουν εκεί.

Το νησάκι της Οξυάς είναι ενταγμένο στην ευρωπαϊκή περιβαλλοντική συνθήκη Natura 2000, έχει χαρακτηρισθεί εθνικό πάρκο με ειδικό καθεστώς προστασίας και συνορεύει με θαλάσσιες περιοχές της διεθνούς περιβαλλοντικής συνθήκης Ραμσάρ. Ο φορέας διαχείρισης της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, στον οποίο υπάγεται το σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων, εξέδωσε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, με την οποία επισημαίνει πως σε όλη τη λιμνοθάλασσα επιτρέπονται αποκλειστικά ελαφριές χρήσεις, όπως "γεωργία, βόσκηση, παραδοσιακές εγκαταστάσεις εσταυλισμού, μελισσοκομία και μορφές ήπιας αναψυχής".

Η WWF επισημαίνει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό για την προστασία του περιβάλλοντος να γίνει σεβαστή η νομοθεσία. "Αν ο εμίρης αγοράζει αυτά τα νησιά με σκοπό την τουριστική τους εκμετάλευση, τότε θα πρέπει να γνωρίζει πως η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πολύ σαφής ως προς το τι επιτρέπεται και τι όχι. Στην Οξυά επιτρέπεται ένα μικρό αναψυκτήριο , αφού το νησάκι θεωρείται εθνικό πάρκο και έχει πολύ αυστηρότερο καθεστώς προστασίας. Αν η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει τη νομοθέτηση εξαιρέσεων με παραθυράκια σε άσχετους νόμους και φωτογραφικές διατάξεις, τότε θα είναι αδύνατον να γίνει χωροταξία σε αυτή τη χώρα. Έτσι δημιουργήθηκε το χάος και η ανομία που παρατηρούμε σε πολλές προστατευόμενες περιοχές.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki