Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Νομοσχέδιο με ερωτηματικά

Κρυφές πτυχές κρύβει το νομοσχέδιο που το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή α και το οποίο θα ρυθμίζει τη διαχείριση των κοινωφελών περιουσιών, δηλαδή τα κληροδοτήματα, τις σχολάζουσες κληρονομιές και τις υπό εκκαθάριση περιουσίες. Ένα νομοσχέδιο που έρχεται να αντικαταστήσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, που χρονολογείται από το 1939 (!), και άρα, εκ πρώτης όψεως είναι αυτονόητη η επιθυμία για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τις κοινωφελείς περιουσίες. Πόσο μάλλον που με βάση τον ρυθμό εκκαθάρισης, κάποιες από τις σημερινές περιουσίες θα εκκαθαριστούν το... 2313 ! Ωστόσο, ο πυρήνας των αλλαγών που επιδιώκει να επιφέρει το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί παρά να εμβάλει σε ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι.

1η αλλαγή: Ώς τώρα εκκαθαριστές των διαθηκών ήταν δικηγόροι που ορίζονταν από τα δικαστήρια και τελούσαν υπό την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μητρώου, στο οποίο θα ενταχθούν δικηγόροι, λογιστές ή φοροτεχνικοί. Ως εδώ καλά. Η ουσία της επιχειρούμενης αλλαγής έγκειται στο σημείο ότι στο μητρώο θα μπορούν να εγγραφούν και νομικά πρόσωπα, ενώ μέχρι τούδε οι εκκαθαριστές ήταν αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα.

2η αλλαγή: Έως σήμερα ο έλεγχος των εκκαθαριστών γινόταν από τους οικονομικούς επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα πάψουν να ασχολούνται με το αντικείμενο. Τον ρόλο τους αναλαμβάνει ένα ή περισσότερα ελεγκτικά γραφεία με συμφωνία πλαίσιο, ενιαία για όλη τη χώρα και μετά από απόφαση του γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας. Γνώστες του χώρου έχουν την άποψη ότι η διάταξη θα κλίνει τελικώς προς την εκδοχή της μίας και όχι περισσότερων ιδιωτικών ελεγκτικών αρχών.

3η αλλαγή: Εκτός από την αμύθητη ακίνητη, υπάρχει και η επίσης αξιόλογη κινητή περιουσία. Μέχρι σήμερα, κοσμήματα και χρυσαφικά διατίθεντο στη Διεύθυνση Ενεχυροδανειστηρίων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο εξής όμως θα μπορούν να διεκδικούν μέρος της πίτας και άλλοι “συναφείς οργανισμοί”, όπως βαφτίζονται στο νομοσχέδιο τα ενεχυροδανειστήρια, που έχουν φυτρώσει σε κάθε γωνιά της Αθήνας και των άλλων αστικών κέντρων, εκμεταλλευόμενα, ως νέοι μαυραγορίτες, την εκτεταμένη ανέχεια. Συνεπώς, ακόμα μεγαλύτερη ροή λιωμένου χρυσού προς τις δανείστριες χώρες της βόρειας Ευρώπης.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki