Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τριγμοί στη Κυβέρνηση λόγω ακινήτων

Σε μείζον πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση εξελλίσεται η επιβολή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ διατυπώνονται ευθείς βολές όχι μόνο κατα του φόρου αλλά και προσωπικά εναντίον του κ. Στουρνά.

Η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες ανάμεσα σε στελέχη της ΝΔ και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, που ξεκίνησε από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη φορολόγηση των ακινήτων και επεκτάθηκε στις ευθύνες των παλαιότερων κυβερνήσεων για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Σύμφωνα, με πληροφορίες τις οριστικές αποφάσεις για τον νέο τρόπο φορολόγησης θα τις λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση σε σύσκεψη που προγραμματίζεται για τις επόμενες ημέρες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα προηγηθούν συζητήσεις ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και στελέχη της τρόικας, προκειμένου να πειστούν και να μην επιμένουν στην ακαμψία που επιδεικνύουν ως τώρα στα φορολογικά θέματα, αρνούμενοι ακόμη και να συναινέσουν στην τμημα.

Αντίθετα, η μετάθεση λήψης αποφάσεων δημιουργεί σε μερίδα βουλευτών της Ν.Δ. την υποψία ότι ο υπουργός Οικονομικών θα βάλει την τρόικα μπροστά, προκειμένου να περάσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Γαλάζιοι, αλλά και πράσινοι, εξαπέλυσαν άλλωστε χθες νέες επιθέσεις με αφορμή τη φορολόγηση των ακινήτων, ενώ η καραμανλική πτέρυγα εξακολουθεί να έχει στο στόχαστρο τον κ. Στουρνάρα, θεωρώντας ότι δεν «μάζεψε» τις δηλώσεις του κατά των κυβερνήσεων Καραμανλή.

Το μπαράζ αιχμηρών ερωτήσεων προς τον υπουργό Οικονομικών συνέχισε ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. και πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής», Γιάννης Μιχελάκης, προτείνοντας να μη φορολογούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτήθηκαν με δάνειο επί του ποσού για το οποίο έχει γίνει εγγραφή προσημείωσης ή υποθήκης. Ο καραμανλικός Ευάγγελος Αντώναρος σχολίασε στο Βήμα FM ότι ο κ. Στουρνάρας «δεν είναι υπεράνω κριτικής».

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο επισκέφθηκε για μια ακόμη φορά χθες, δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στην «κόντρα» των προηγούμενων ημερών με «γαλάζιους» βουλευτές. «Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο. Ό,τι είχα να πω το είπα», απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά, παρόλο που είχε δεχθεί νέες ενστάσεις από τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ κ. Γιάννη Μιχελάκη που έκανε λόγο για «άδικη και υπέρμετρη φορολόγηση των ιδιοκτητών προσημειωμένων και υποθηκευμένων ακινήτων».

Εκτός από τους «γαλάζιους» βουλευτές, κριτική για τις φημολογούμενες αλλαγές στο φόρο ακινήτων ασκούν και στελέχη από τα άλλα συγκυβερνώντα κόμματα, όπως ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης. Σε μια ιδιαιτέρως αιχμηρή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, κάνει λόγο για «δοκιμαστικές της κοινής γνώμης διαρροές του οικονομικού επιτελείου», ενώ εστιάζει στην ανάγκη να εξαιρεθούν από τη φορολογία τα μη εκμεταλλευόμενα αγροτεμάχια, όπως και ακίνητα μέχρι 100 τ.μ. που βαρύνονται με ανεξόφλητα στεγαστικά δάνεια ή ιδιοκατοικούνται ως πρώτη κατοικία. Επισημαίνει επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει, προ πάσης ανακοίνωσης, να αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επελθούσα μείωση κατά 30-40% της εμπορικής τους αξίας και την καθίζηση της κτηματαγοράς. Καλεί επίσης την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, πριν ανακοινώσει οποιαδήποτε μέτρα, να γνωστοποιήσει τη συνολική αξία ακινήτων που διέφευγαν ως τώρα, μέσω off shore εταιρειών, τη φορολόγησή τους και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των ιδιοκτητών τους και τα ποσά που έχουν εισπραχθεί για αυτά ύστερα από την επιβολή φόρου 15% από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή παραμένουν ανείσπρακτα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki