Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Σχέδιο εξόντωσης ιδιοκτητών

H  μεταφορά του φορολογικού βάρους στην κατοχή των ακινήτων είναι ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών . Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα επιβληθεί ενιαίος φόρος στο σύνολο των ακινήτων, ανεξάρτητα από το αν ιδιοχρησιμοποιούνται ή αποφέρουν εισόδημα, ενώ στο σύστημα θα υπαχθούν και τα αγροτεμάχια και κτήματα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, ακόμα και οι εκτάσεις στις οποίες έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα. Θα απαλλάσσεται μόνο η αγροτική γη που ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ο συντελεστής φορολογίας θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, ενώ θα υπάρξει ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο.

Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και σε ακίνητα τα οποία σήμερα απαλλάσσονται, όπως τα αγροτεμάχια και oι εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού εκτάσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ένας νέος ενιαίος φόρος θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας ανεξάρτητα αν ιδιοχρησιμοποιείται ή αποφέρει εισόδημα και θα αφορά και τα αγροτεμάχια, τα κτήματα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, ακόμα και εκτάσεις στις οποίες έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα. Από τον φόρο θα εξαιρεθεί μόνο η αγροτική γη που ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Η κλιμάκωση του ενιαίου φόρου θα είναι τέτοια, ώστε το εισπρακτικό αποτέλεσμα να είναι ισοδύναμο του ΦΑΠ και του ΕΕΤΗΔΕ Ο συντελεστής φορολογίας θα είναι κλιμακωτός ανάλογα με την αντικειμενική αξία των ακινήτων και θα υπάρχει χαμηλό αφορολόγητο όριο για την πρώτη κατοικία. Με το νέο φόρο συγχωνεύονται ΦΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ.

Ο φόρος θα έχει ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο μόνο για την πρώτη κατοικία (100.000 ευρώ αντικειμενική αξία) και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το συνολικό ύψος της περιουσίας. Ελάφρυνση θα έχουν μόνο οι ιδιοκτήτες με κύρια κατοικία μικρής επιφάνειας και σε περιοχή με χαμηλή αντικειμενική αξία καθώς θα εμπίπτουν στο αφορολόγητο όριο. Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και σε ακίνητα τα οποία σήμερα απαλλάσσονται, όπως τα αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού εκτάσεις. Το σενάριο προβλέπει ότι θα υπαχθούν ακόμη και τα αγροτεμάχια και οι εκτάσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα. Απαλλαγή θα έχουν μόνο οι εκτάσεις που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Τα σενάρια για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων κάνουν λόγο για ένα τέλος το οποίο θα έχει ανώτατο συντελεστή 4% για τις πολύ ακριβές περιουσίες με αφορολόγητο τα 100.000 ευρώ. Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και σε ακίνητα τα οποία σήμερα απαλλάσσονται, όπως τα αγροτεμάχια. Για παράδειγμα, για φορολογούμενο που έχει στην κατοχή του σπίτι αξίας 300.000 ευρώ και οικόπεδο εκτός σχεδίου 100.000 ευρώ, η Εφορία θα προσθέτει την αξία των δύο ακινήτων και θα υπολογίζει την περιουσία του στις 400.000 ευρώ, ποσό που θα αποτελεί τη φορολογητέα βάση.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki