Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Παιγνίδι παρατάσεων για τους φόρους

Κυβέρνηση με ερμητικά κλειστά τα χαρτιά της όσον αφορά τις προθέσεις της για την αγορά ακινήτων θα είναι αυτή που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ώρες. Στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά θα υπάρξουν ελαφρύνσεις ή αν αντίθετα όχι μόνο θα διατηρηθούν οι σημερινές επιβαρύνσεις αλλά σε αυτές θα προστεθούν και άλλες. Το μοναδικό δεδομένο είναι ότι το χαράτσι θα διατηρηθεί , πολύ πιθανόν με άλλη μορφή (υπάρχουν εξαγγελίες για ενοποίηση με το ΕΤΑΚ, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ) και τα τεκμήρια δεν πρόκειται να καταργηθούν ενώ είναι πιθανόν να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο. Αντίθετα , ερωτηματικό παραμένει η στάση της για τις αντικειμενικές αξίες καθώς η ΝΔ έχει προαναγγείλει το "πάγωμα" μέχρι το 2015, αλλά από την άλλη πλευρά οι δύο "συνεταίροι" έχουν υπογράψει το Μνημόνιο ΙΙ με βάση το οποίο , η αύξηση τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.Το σίγουρο είναι , ότι η εφαρμογή του "πακέτου" των 11,5 δισ. στο οποίο περιλαμβάνεται και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών μετατίθεται για τις αρχές φθινοπώρου , αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει τις προθέσεις για το θέμα των αντικειμενικών αξιών.

Ενα άλλο θέμα το οποίο εξακολουθεί να παραμένει ερωτηματικό είναι και αυτό που αφορά την προστασία των δανειοληπτών. Οι σχέσεις και των δύο κομμάτων με τον τραπεζικό τομέα είναι πανδήμως γνωστές και πολύ δύσκολα το οικονομικό επιτελείο της νέας Κυβέρνησης θα δεχθεί να προχωρήσει μέτρα για μαζικές διευθετήσεις δανείων υπερχρεωμένων. Από την άλλη πλευρά , το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ανήκει μαζί με πολλούς τραπεζίτες στην οικογένεια του Κολλεγίου καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη μία αντιπαράθεση που θα έχει αντικείμενο μέτρα προστασίας των δανειοληπτών και αυτό παρά το γεγονός ότι ο έτερος συνεταίρος είχε δεσμευτεί για ανάλογες κινήσεις στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Στα πλαίσια αυτά σε αμφισβήτηση είναι πολύ πιθανό ότι θα τεθεί και η παράταση του μέτρου της αναστολής των πλειστηριασμών που ισχύει σήμερα και λήγει στις 31/12. Φυσικά , όλα αυτά θα γίνουν με πρόφαση το veto της τρόικα αλλά η πραγματικότητα είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους θα βρεθούν μετέωροι και εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τους αυξημένους φόρους τόσο του τρέχοντος όσο και του επόμενου προϋπολογισμού.

Το πιο πιθανό είναι ότι όλα αυτά θα μετατεθούν για τον 2013 , και να ενταχθούν στα πλαίσια επαναδιαπραγμάτευσης τους Μνημονίου , μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ολιγόμηνη αυτή αναστολή θα επιχειρηθεί να εμφανιστεί ως διαπραγματευτική επιτυχία.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki