Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πλειστηριασμοί , κατασχέσεις και Κυβέρνηση

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο , η αγορά ακινήτων μπορεί να επηρεάσει την διάρκεια ζωής της νέας κυβέρνησης. Αυτό συναρτάται όχι τόσο με την ανάκαμψη της αγοράς όσο με τις αποφάσεις που θα λάβει σχετικά με την διαχείριση των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Δηλαδή για να το πούμε με απλά ,λόγια από το αν θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι κ.κ. Σαμαράς , Βενιζέλος απέναντι στην τρόικα για αλλαγές όσο αφορά στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς των ακινήτων που έχουν τεθεί ως εγγυήσεις σε δάνεια. Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες εμφανίζουν τους δύο αρχηγούς να έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για άρση όλων των εμποδίων για την επιτάχυνση των διαδικασιών κατασχέσεων και πλειστηριασμών αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουν δεσμευτεί για να καταργηθούν οι περιορισμοί που ισχύουν σήμερα (απαγόρευση των πλειστηριασμών και πλαφόν στην τιμή εκκίνησης) καθώς και συρρίκνωση του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος προκειμένου να μπει ένα ακίνητο στη λίστα του πλειστηριασμού.

Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα περίπου το 15% των δανείων είναι σε καθυστέρηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον 300.000 ακίνητα βρίσκονται αυτή τη στιγμή μετέωρα και έτοιμα να περάσουν στην ιδιοκτησία των τραπεζών. Έτσι, ισάριθμοι ιδιοκτήτες απειλούνται μα χάσουν το ακίνητο τους ή και ακόμα να βρεθούν στο δρόμο. Οι πολιτικές επιπτώσεις από μία τέτοια απόφαση είναι προφανείς και σίγουρα θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι πολιτικοί αναλυτές που υποστηρίζουν ότι μία κυβέρνηση με "δοτή" πλειοψηφία είναι αμφίβολο αν θα έχει καταρχήν την ηθική νομιμοποίηση για τέτοιου είδους παρεμβάσεις και αν θα μπορέσει να προχωρήσει στην εφαρμογή τέτοιων μέτρων τα οποία από την μία πλευρά πλήττουν ευθέως λαϊκά κυρίως στρώματα και από την άλλη ενισχύουν τους τραπεζίτες οι οποίοι ήδη περνούν την κρίση για την οποία έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης με ελάχιστες επιπτώσεις λόγω των δισεκατομμυρίων που έχουν εισπράξει με μορφή ενισχύσεων. Μάλιστα με δεδομένο ότι αυτές οι ρυθμίσεις απαιτούν προηγούμενη έγκριση της Βουλής δεν αποκλείεται να προκαλέσουν και διαρροές οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε αμφισβήτηση ακόμα και την βιωσιμότητα του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Όλα θα φανούν στους αμέσως επόμενους μήνες καθώς θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις είτε για την κατάργηση είτε για την παράταση του μέτρου που ισχύει για την αναστολή των πλειστηριασμών. "Τα ακίνητα παρά τις μεγάλες επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών τους δεν έβγαλαν κυβέρνηση αλλά σίγουρα μπορεί να την κλυδωνίσουν" , έλεγε με νόημα πολιτικός αναλυτής απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki