Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακίνητα: Η ένοχη σιωπή για τους φόρους

Ενώ όλα πολιτικά κόμματα κόπτονται για την ανάπτυξη κανένα από αυτά δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις τους για την αγορά ακινήτων με αποτέλεσμα να επιτείνεται η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα. Στην πραγματικότητα αυτή την στιγμή στην αγορά κανείς δεν γνωρίζει:

Α. Τι θα γίνει με τις αντικειμενικές αξίες . Το μνημόνιο προβλέπει ότι θα προχωρήσει η αύξηση τους εντός του Ιουνίου. Με δεδομένο ότι , οι συνταγματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέας Κυβέρνησης δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος Ιουνίου κανείς δεν γνωρίζει πότε , πόσο και πως θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες.

Β. Τι θα γίνει με τα τεκμήρια και τις φοροαπαλλαγές. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν εκφράσει καμία διάθεση να περιορίσουν τα τεκμήρια τις επιπτώσεις των οποίων θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν οι ιδιοκτήτες ευθύς μετά την παραλαβή των εκκαθαριστικών της εφορίας. Επίσης και τα δύο κόμματα στα πλαίσια των εργασιών της επιτροπής για τις αλλαγές στο φορολογικό έχουν σαφείς θέσεις για την περικοπή των απαλλαγών στους τόκους των στεγαστικών δανείων και στα ενοίκια. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ , δεν έχει διατυπώσει επίσημες θέσεις για τα θέματα αυτά . Ετσι , η σιωπή των τριών μεγαλύτερων κομμάτων όχι μόνο δεν διευκολύνει να προχωρήσει η αγορά αλλά αντίθετα την υπονομεύει ακόμα περισσότερο.

Γ. Τι θα γίνει με την ενοποίηση φόρων στα ακίνητα. Συγκεκριμένα έχουν διατυπωθεί απόψεις σύμφωνα με τις οποίες , θα αλλάξει η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια. Επίσης κατά την περίοδο της θητείας της Κυβέρνησης Παπαδήμου είχαν διατυπωθεί απόψεις από τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ) ότι εξετάζεται και η επιβολή φορολογίας στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια που δεν χρησιμοποιούνται για γεωργική δραστηριότητα. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ΔΗΜΑΡ, δεν διατύπωσαν δημόσια απόψεις για το θέμα αυτό. Το αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιόκτήτες να βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση για το τι επιφυλλάσει το μέλλον.

Δ. Στεγαστική πολιτική. Η κατάργηση των επιδοτούμενων δανείων του ΟΕΚ για πρώτη κατοικία είναι ένα μέτρο που έχει ήδη ληφθεί από τα δύο κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) προκαλώντας την αντίδραση των υπολοίπων κομμάτων τα οποία όμως από την πλευρά τους δεν έχουν δεσμευτεί για τυχόν αλλαγές.

Το συμπέρασμα είναι ότι η αγορά πλέον κινείται σε περιβάλλον πλήρους συσκότισης καθώς κανένα από τα πολιτικά κόμματα δεν έχει καθαρές θέσεις για τα θέματα της αγοράς ακινήτων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki