Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Εκλογές : Χωρίς πυξίδα η αγορά ακινήτων

Στο «αέρα» είναι η αγορά ακινήτων καθώς το θολό πολιτικό περιβάλλον που επικρατεί αφήνει μετέωρες σημαντικές αποφάσεις όπως εκείνες που αφορούν στην : αύξηση των αντικειμενικών, στην αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων , στην φορολόγηση των αγροτεμαχίων και στις αλλαγές στις φοροαπαλλαγές.

Στις προεκλογικές εξαγγελίες τους το ΠαΣοΚ και η Νέα Δημοκρατία έλεγαν ότι νέοι φόροι δεν θα επιβληθούν, ενώ μιλούσαν ν για σταδιακή μείωση των υπαρχόντων φορολογικών συντελεστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι φόροι στα ακίνητα όπου τα τελευταία χρόνια επιβλήθηκαν αλλεπάλληλες φορές νέες επιβαρύνσεις, ενώ ακόμη δεν έχουν εισπραχθεί το ΕΤΑΚ του 2009 και ο ΦΑΠ του 2010 και του 2011. Η μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση όμως προέκυψε για εκατομμύρια νοικοκυριά με την επιβολή του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η καθιέρωση ενός φόρου χωρίς να εξαιρεί την πρώτη κατοικία και χωρίς να λαμβάνει υπόψη κάποιο αφορολόγητο ποσό οδήγησε φτωχούς και πλούσιους να πληρώσουν όλοι ανεξαιρέτως για κατοικίες, γραφεία, καταστήματα κτλ. ως πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Η Νέα Δημοκρατία διά του προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά εξήγγειλε πρόσφατα μέτρα για την τόνωση της οικοδομής και αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων. Το ζητούμενο όμως είναι να δεχθεί η τρόικα να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα καθώς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η κατάργηση ή μείωση ενός φόρου να προβλέπει ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα. Δηλαδή, να βρεθούν τα χρήματα από κάπου αλλού. Για την τόνωση της οικοδομής μέσω της οποίας ζουν περίπου 150 επαγγέλματα ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Το πρώτο μέτρο που θα πάρουμε είναι η επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με 2% για δέκα χρόνια. Το κράτος θα πάρει πολλαπλάσια τα πρώτα δύο χρόνια απ' ό,τι θα πληρώνει σταδιακά τα υπόλοιπα οκτώ χρόνια. Ολα αυτά μαζί θα δώσουν μια πρώτη μεγάλη ανάσα στην οικονομία. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων μπορεί να μειώσει την ύφεση εφέτος και να οδηγήσει στην ανάκαμψη μέσα στο 2013».

Για μη επιβολή νέων φόρων και μείωση των φορολογικών συντελεστών μιλάει και το ΠαΣοΚ, με τον πρόεδρό του κ. Ευ. Βενιζέλο να δηλώνει: «Δεσμευόμαστε πως δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι. Αντιθέτως, θα αρχίσει, όσο προχωράει το πρόγραμμα, η σταδιακή αφαίρεση των έκτακτων φόρων εισφορών και τελών που μπήκαν για να αντιμετωπίσουμε οξύτατες ανάγκες της κρίσης. Και αυτό αφορά και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, χωρίς να κόβεται σε κανέναν το ρεύμα γιατί δεν έχει να πληρώσει το τέλος».

Αντίθετα, τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν διατυπώσει θέσεις που να καλύπτουν την αγορά ακινήτων , με αποτέλεσμα κανείς να μη γνωρίζει ποιά τελεικά θα είναι η επόμενη μέρα ...

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki