Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πολιτικό παιγνίδι με πλειστηριασμούς

Oι τράπεζες φαίνεται ότι θα είναι οι ρυθμιστές της πορείας της αγοράς για την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών τα δύο μεγάλα στοιχήματα τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες συνδέονται και τα δύο με την πολιτική των επιτοκίων και την διαχείριση των προβληματικών δανείων που θα ακολουθήσουν δηλαδή :

- αν θα διατηρήσουν αμετάβλητο το κόστος του χρήματος

- αν θα αυξήσουν τα περιθώρια που επιβάλλουν το επιτόκιο του δανείου

- αν θα προχωρήσουν σε διαγραφές δανείων

- αν θα προχωρήσουν σε επιτάχυνση των διαδικασιών πλειστηριασμών και κυρίως την πρακτική που θα ακολουθήσουν ως προς τον όγκο των υπο εκπλειστηρίαση ακινήτων.

Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν την στάση του τραπεζικού συστήματος ως μία αμιγώς οικονομική απόφαση εντούτοις η άποψη αυτή απέχει πολύ από την πραγματικότητα καθώς η στάση που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες στην διαχείριση των δανείων μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα ζήτημα πολιτικό. «Ο χειρισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ένα θάμα το οποίο προκαλεί πιέσεις και αυξάνει το πολιτικό κόστος. Ο εκπλειστηριασμός μερικών χιλιάδων ακινήτων ουσιαστικά μεταφράζεται σε τετραπλάσιο αριθμό ψηφοφόρων οι οποίοι πιστεύουν ότι το όλο πρόβλημα δεν περιορίζεται στις τράπεζες αλλά αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος το οποίο τους αφήνει απροστάτευτους «στην αυθαιρεσία των τραπεζών». Ενδεικτικό θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι ακόμα και στις ΗΠΑ , η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενόψη των προηγούμενων εκλογών αναζήτησε τρόπους για να επιβραδύνει το πλειστηριασμούς.» σχολίαζε με νόημα πολιτικός αναλυτής που συμπλήρωνε λέγοντας ότι « στην Ελλάδα , με το πολιτικό σκηνικό να παρουσιάζεται όχι μόνο ασταθές αλλά και απαξιωμένο από την μεγάλη μερίδα των πολιτών , μία προοπτική μαζικών πλειστηριασμών μπορεί να μετατρέψει το πρόβλημα από πολιτικό σε κοινωνικό. Εμπρός σε αυτό το ενδεχόμενο οι τράπεζες δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εύκολη λύση που μπορεί να αποτελέσει εργαλείο σε πολιτικούς σχεδιασμούς. Πρόκειται για ένα παιγνίδι το οποίο οι παλαιότεροι το θυμούνται να παίζεται από την περίοδο 1989-1991 με τα επιτόκια υπερημερίας, τα περίφημα πανωτόκια . Τότε οι τράπεζες από την μία στιγμή στην άλλη βρέθηκαν από παρατηρητές να μεταμορφώνονται οι ίδιες σε πολιτικό πρόβλημα .Πολύ φοβούμαι ότι το μοντέλο αυτό θα το ξαναζήσουμε σύντομα. »

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki