Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

"ΙΧ, κεραμίδι, εξοχικό": Εφιάλτης ή όνειρο

Η τηλεοπτική εικόνα τις περισσότερες φορές είναι αδυσώπητη. Σήμερα το πρωί , η τηλεοπτική κάμερα κατέγραψε την εικόνα εκατοντάδων ανθρώπων που συνωθούνταν μπροστά σε ένα γκισέ για να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των ΙΧ τους. Η εικόνα που έφτανε στους τηλεοπτικούς δέκτες εκατομμυρίων στην πραγματικότητα ήταν ένα μνημόσυνο σε ένα από τα τρία «όνειρα» του έλληνα.

Το τρίπτυχο «κεραμίδι, ΙΧ και εξοχικό» ήταν το όνειρο μίας ολόκληρης γενιάς ελλήνων οι οποίοι για περισσότερο από τριάντα χρόνια προσπάθησαν να το κάνουν πραγματικότητα. Στην προσπάθεια τους αυτή μάλιστα έβαλαν σε κίνηση ολόκληρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Πολύ φοβούμαι ότι , αν συνεχιστεί η πολιτική που ακολουθείται , η εικόνα αυτή , σύντομα δε θα αφορά μόνο τους ΙΧηδες αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, πολλοί από τους οποίους κρατούν ήδη με «νύχια και δόντια» το ακίνητο τους.

Τι έγινε στην αγορά ΙΧ; Η κυβέρνηση του «λεφτά υπάρχουν», έκανε το κόστος διατήρησης τους δυσβάστακτό. Φορολογία καυσίμων, τέλη κυκλοφορίας , ασφάλιστρα κ.α. απορροφούν κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του ήδη «κουτσουρεμένου» εισοδήματος τους και έτσι η λύση εγκατάλειψης έγινε μονόδρομος.

Τι γίνεται στην αγορά των ακινήτων; Η Κυβέρνηση ακολουθεί σχεδόν την ίδια πολιτική. Αυξάνει με κάθε τρόπο το κόστος διατήρησης τους, καθιστώντας για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, την ιδιοκτησία εφιάλτη. Ας πάρουμε ως παράδειγμα ένα δημόσιο υπάλληλο, οι αποδοχές του οποίου με βάση το νέο μισθολόγιο μειώθηκαν 25%. Φυσικά είχαν προηγηθεί από το 2010 και άλλες μειώσεις. Ο άνθρωπος αυτός προσπάθησε για το «κεραμίδι» και πριν 10 χρόνια αγόρασε με δάνειο ένα σπίτι για την οικογένεια του . Οι φόροι επί του ακινήτου και στο εισόδημα και οι δόσεις του δανείου πριν τον κύριο «λεφτά υπάρχουν» απορροφούσαν πχ το 40% του ετήσιου εισοδήματος του. Σήμερα με δεδομένη την μείωση των αποδοχών και την αύξηση της φορολογίας στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να καταβάλλει για τις ίδιες υποχρεώσεις άνω του 60% των χρημάτων που εισπράττει. Που οδηγείται; Το ίδιο παράδειγμα μπορεί να εφαρμοστεί σε χειρότερη εκδοχή στην περίπτωση ενός ανέργου ή ενός μαγαζάτορα που αναγκάστηκε να κλείσει το μαγαζί του ή ακόμα και για ένα συνταξιούχου που βλέπει την σύνταξη του να «κουτσουρεύεται». Με μαθηματική ακρίβεια όλοι αυτοί οδηγούνται στην απόφαση να …καταθέσουν τις «πινακίδες της ιδιοκτησίας τους». Το μόνο που δεν είναι γνωστό είναι το πόσο θα αντέξουν αν εξακολουθήσει η πολιτική αυτή. Η μεγαλύτερη υποκρισία είναι ότι οι πολιτικοί κτυπούν την ακίνητη περιουσία με δυνατό κάθε τρόπο.

Αντί λοιπόν να αναγνωρίσουν την προσπάθεια εκατομμυρίων ιδιοκτητών να διατηρήσουν το ακίνητο τους , και να τους υποστηρίξουν στο τιτάνιο αγώνα τους βάζουν και άλλες τρικλοποδιές. Θέλετε ένα παράδειγμα; Η εγκληματικότητα. Σήμερα, σχεδόν το 1/3 του αποθέματος των κατοικιών του κέντρου της Αθήνας έχει οδηγηθεί σε γκετοποίηση επειδή κανείς δεν κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει την μάστιγα των ναρκωτικών και της πορνείας. Υπουργοί, δήμαρχος , αστυνομία και όλοι οι εμπλεκόμενοι βλέπουν γειτονιές ολάκαιρες να γίνονται όμηροι του εγκλήματος και σιωπούν. Ήδη οι αξίες των ακινήτων στις περιοχές αυτές είναι χαμηλότερες 40% από το μέσο όρο της χώρας. Σύντομα αυτό το 40% θα γίνει 50% και 55% . Θέλετε ακόμα ένα; Οι ελεύθεροι χώροι και χώροι πρασίνου οι οποίοι σιγά σιγά εξαφανίζονται παραχωρώντας τη θέση τους σε …σταθμούς αυτοκίνητων. Θέλετε παραδείγματα; Το Μετς , η Κυψέλη , τα Πατήσια. Έτσι λοιπόν οδηγούν τους ιδιοκτήτες στην απόσυρση.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki