Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακίνητα: Πως πνίγουν την αγορά

Πολλοί αναρωτιούνται τι φταίει για τον κατήφορο της αγοράς ακινήτων. Αναλύσεις επί αναλύσεων, βαρύγδουπες δηλώσεις επαϊόντων και μη που προσπαθούν να εξηγήσουν το αυτονόητο. Η βουτιά οφείλεται στο γεγονός ότι το δημόσιο αρπάζει και την τελευταία σταγόνα ρευστότητας από την αγορά ενώ ταυτόχρονα το καθεστώς ανασφάλειας που έχει επιβάλλει αναγκάζει και όσους την έχουν να αναζητούν «ντουλάπι» για να την ασφαλίσουν. Εμείς στο realestatenews.gr , από την προηγούμενη εβδομάδα προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε πόση ρευστότητα βγήκε από το σύστημα λόγω φόρων και ανασφάλειας το τελευταίο δίμηνο.

Συγκεντρώσαμε τα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι από την ελληνική αγορά έφυγαν για πληρωμή φόρων , τελών, ρυθμίσεων και από την διαρροή καταθέσεων περισσότερα από 2 δις. σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών. Δεν χρειάζεται να είναι οικονομολόγος κάποιος, για να καταλάβει τις θετικές και –κυρίως-πολλαπλασιαστικές άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις που θα είχε στην οικονομία αν τα χρήματα αυτά έπεφταν πχ στην αγορά ακινήτων και κατανάλωση . Για να έχετε μία αίσθηση των αριθμών αρκεί να σας πούμε ότι το ποσό αυτό , αναλογεί στην αξία 10.000 σπιτιών μέσης αξίας 200.000 ευρώ. Σκεφτείτε τώρα τι σημαίνει αυτό αν αντί να πηγαίνει στην «μαύρη τρύπα» κατευθύνονταν στην οικοδομή; Οι επιπτώσεις προφανείς. Θα αυξάνοντα οι θέσεις εργασίας, θα μεγάλωνε η παραγωγή οικοδομικών υλικών, θα ανέπνεαν οι αγορές επίπλων και οικιακού εξοπλισμού. Και τα έσοδα; Η οικοδομή σημαίνει φόρο μεταβίβασης και ΦΠΑ. Η απασχόληση και οι δουλειές μεταφράζονται σε επιπλέον φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ. Αντί λοιπόν να κάνουν το αυτονόητο τι έκαναν; Τράβηξαν τα χρήματα από την αγορά και επιβάρυναν τον προϋπολογισμό με την πληρωμή επιδομάτων ανεργίας. Οδήγησαν κάποιες επιχειρήσεις σε χρεωκοπία περιορίζοντας την κατανάλωση και χάνοντας τα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Αφαίρεσαν από τις τράπεζες κεφάλαια μέρος των οποίων θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις. Και το χειρότερο; Προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια στην αγορά , η οποία θα ωθήσει τους επόμενους μήνες σε ανάλογες επιλογές και άλλους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος του Χάρβαρντ για να κατανοήσει αυτές τις οφθαλμοφανείς αλήθειες. Και όμως όλα αυτά τα «σαΐνια», επιλέγουν δρόμους που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό τόσο τους έλληνες όσο και την οικονομία. Η επιλογή τους καθιστά την χρεωκοπία μονόδρομο. Ακόμα και ένας απλό άνθρωπος χωρίς γνώσεις οικονομικών καταλαβαίνει ότι δεν είναι δυνατόν από τη μία πλευρά να δανείζεσαι για να τα βγάλεις πέρα και από την άλλη να μη μπορείς να δουλέψεις ώστε να έχεις το εισόδημα για να ξεπληρώσεις δάνεια. Αντί όμως να διαπραγματευτούν το πώς η οικονομία θα αποκτήσει «καύσιμα» , αυτοί πανηγυρίζουν επειδή εκχώρησαν την τελευταία σταγόνα βενζίνης που έχει απομείνει. Θεωρούν μάλιστα ότι οι έλληνες μπορεί να παραμυθιαστούν με τα ΕΣΠΑ , τις πράσινες αναπτύξεις , τις τράπεζες επενδύσεων που θα γίνουν σε ένα χρόνο για να φέρουν γερμανικά κεφάλαια .

Ε λοιπόν ο έλληνας αρκετά παραμυθιάστηκε. Αν δεν μπορούν να το καταλάβουν ,ας ρωτήσουν ένα εργολάβο να τους πει τι σημαίνουν για αυτόν όλες αυτές οι κορώνες. Αν είναι ευγενής θα τους πει ότι όλα αυτά είναι ΜΠΟΥΡΔΕΣ. Αυτή είναι η αλήθεια την οποία εξακολουθούν μετά από τόσα δεινά που φόρτωσαν στον ελληνικό λαό επιδεικτικά να την αγνοούν. Τι να επιδιώκουν άραγε;

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki