Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακίνητα:Μήνυμα αδιαφορίας του κ Παπαδήμου

«Το κύριο έργο αυτής της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου καθώς και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με αυτές τις αποφάσεις.»

Με αυτό τον λακωνικό τρόπο, ο κ Παπαδήμος έβαλε «ταφόπλακα» στις προσδοκίες των ανθρώπων της αγοράς ακινήτων για την εφαρμογή κάποιων διορθωτικών μέτρων προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά και στην οικοδομή. Εμμέσως πλην σαφώς μάλιστα έκανε γνωστό ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν τα γκισέ τους για την χρηματοδότηση της κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης. Όπως προέκυψε από την ομιλία του στις προτεραιότητες δεν είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας αλλά να διασφαλιστεί -με τη μεσολάβηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος κατά την περίοδο εφαρμογής του νέου PSI.

Στην πραγματικότητα , από την ομιλία του κ. Παπαδήμου προέκυψε ότι η αγορά θα κινηθεί στο ίδιο βαρύ περιβάλλον που βρίσκεται σήμερα τα οποίο κατα πάσα βεβαιότητα θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο λόγω ύφεσης η οποία για το 2012 εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσει το 3%.

Το εντυπωσιακή ήταν και η παρέμβαση του για τις πέντε υπογραφές που θεωρούνται προαπαιτούμενο για την δανειακή σύμβαση και την καταβολή της 6ης δόσης .Ο νυν πρωθυπουργός και πρώην κεντρικός τραπεζίτης  τις  εμφάνισε ως εγγυήσεις που ζητούν ως απαίτηση των λαών και των φορολογούμενων πολιτών των κρατών που έμμεσα ή άμεσα μας στηρίζουν και όχι ως εκβιασμός των ηγετών τους !!!

Προτεραιότητες

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδήμος παρέθεσε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης: Πρώτη προτεραιότητα, η άμεση εκπλήρωση των προϋποθέσεων που οδηγούν στην εκταμίευση της 6ης δόσης του αρχικού δανείου. Αυτή πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, για την οποία, όπως τόνισε απομένει η επιβεβαίωση των δεσμεύσεων, οι οποίες επέτρεψαν την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

Δεύτερη προτεραιότητα, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την 5η αναθεώρηση του αρχικού προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, προτάσσεται η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2012 εντός του προβλεπόμενου από το σύνταγμα χρονικού πλαισίου. Όπως τόνισε ο κ. Παπαδήμος, το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 θα περιλαμβάνει μια πρώτη εκτίμηση για τις ευεργετικές επιπτώσεις του PSI.

Τράπεζες

Πρέπει να διασφαλιστεί -με τη μεσολάβηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος κατά την περίοδο εφαρμογής του νέου PSI. Άμεση προτεραιότητα, είπε ο κ. Παπαδήμος είναι η ψήφιση νομοσχεδίου που να ρυθμίζει θέματα εγγυήσεων του δημοσίου προς τις τράπεζες.

Μεταρρυθμίσεις

Παράλληλα, ο νέος πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα επιδιώξει την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Παρέθεσε μάλιστα τους τομείς στους οποίους θα επιδιωχθούν άμεσες αλλαγές:

• Νέο μισθολόγιο, βαθμολόγιο

• Εργασιακή εφεδρεία,

• Αλλαγές στην αγορά εργασίας (ενίσχυση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, διασφάλιση βιωσιμότητας ασφαλιστικών ταμείων, στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων)

• Ιδιωτικοποιήσεις

• Βελτιώσεις στο δικαστικό σύστημα

• Αξιολόγηση στο δημόσιο

• Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

• Ενίσχυση ανταγωνισμού

Ιδιωτικοποιήσεις

Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις το ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, δήλωσε πως προωθούνται σχέδια αξιοποίησης ενεργειακού δυναμικού της χώρας. Προωθείται, επίσης, το σχέδιο αξιοποίησης ηλιακής ενέργειας με στόχο την εξαγωγή της στη Β. Ευρώπη.

Ο κ. Παπαδήμος έκανε σχόλιο και για το ζήτημα του αιτήματος του Eurogroup για ενυπόγραφη δέσμευση των αρχηγών των δυο μεγάλων κομμάτων για την τήρηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Το αίτημα δέσμευσης δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως απαίτηση απρόσωπων οργανισμών, δήλωσε με νόημα ο κ. Παπαδήμος. «Εκφράζει το αίτημα και την προσδοκία των λαών Διότι αυτοί οι λαοί αναλαμβάνουν τους κινδύνους και τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας. Συνεπώς, αποτελεί υποχρέωση προς τους άλλους λαούς έναντι της αλληλεγγύης που μας δείχνουν».

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki