Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακίνητα:Τι θα κάνει ο κ. Παπαδήμος

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο θα πρέπει να είμαστε σίγουροι –όσο το επιτρέπουν οι περιστάσεις- κατά τη διάρκεια της θητείας της επόμενης κυβέρνηση είναι δεν θα υπάρξει ένα απόγευμα , ανάλογο με εκείνο που Σεπτεμβρίου, που θα πληροφορηθούμε την επιβολή μίας νέας φορολογίας στην ακίνητη περιουσία. Όπως τόνιζαν , πολιτικοί αναλυτές, υπάρχει ρητή δέσμευση σύμφωνα με την όποια «δεν θα υπάρξει νέα φορολογία, αλλά υλοποίηση αυτών για τις οποίες έχουν ήδη γίνει οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.»

Άνθρωποι , οι οποίοι γνωρίζουν το νέο πρωθυπουργό από το παρελθόν επισήμαιναν ότι ο κ. Παπαδήμος, δεν έχει εμμονές για την ακίνητη περιουσία καθώς θεωρεί τον κλάδο των κατασκευών ως ένα από τους βασικούς μοχλούς για την μεγέθυνση της οικονομίας. «Για να κατανοήσετε την σχέση του με την αγορά ακινήτων δεν έχετε παρά να αναζητήσετε τις εκθέσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας που συντάχθηκαν κατά την θητεία του για να διαπιστώσετε ότι για το νέο τραπεζίτη , η οικοδομή και οι κατασκευαστές γενικότερα αποτελούν μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Σε καμία από τις εκθέσεις αυτές, δεν υπάρχει αναφορά για τον τρόπο με τον οποίο κινείται η αγορά καθώς επίσης και για την υπερθέρμανση της κατά τις περιόδους έντονης ανόδου των τιμών», σημείωναν χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά κατά τη διάρκεια της θητείας του προσπάθησε να στήσει μηχανισμούς ενημέρωσης για την πορεία της αγοράς κατοικίας και για αυτό οι πρώτες συζητήσεις και κινήσεις για ροή πληροφόρησης ξεκίνησαν την περίοδο εκείνη.»

Αντίθετα, δεν αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες προκειμένου να επιταχύνουν τη ροή χρηματοδότησης της αγοράς ακινήτων καθώς , όντας κεντρικός τραπεζίτης στη λίστα των προτεραιοτήτων του κυριαρχεί «η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών η οποία δεν θα πρέπει να τίθεται σε κινδύνους με την άσκηση μίας πιο επεκτατικής πιστωτικής πολιτικής». Με δεδομένο ότι με τους περισσότερους τραπεζίτες έχει συνεργασθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του στη κεντρική τράπεζα είναι σχεδόν δεδομένο ότι δεν πρόκειται να εναντιωθεί «στην πιστωτική πολιτική που ασκείται μέχρι σήμερα». Από την άλλη πλευρά όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να «παγώσει» τις διαδικασίες για τις ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων ειδικών κατηγοριών δανειοληπτών όπως για παράδειγμα : δημόσιοι υπάλληλοι και ΟΕΚ. Από την άλλη πλευρά θεωρείται σχεδόν απίθανο να συμβάλλει στο ξεμπλοκάρισμα της χρηματοδότησης από κρατικούς φορείς. Σε κάθε περίπτωση , επισήμαιναν οι ίδιοι άνθρωποι, ο νέος πρωθυπουργός : «είναι ένας λογικός άνθρωπος ο οποίος κινείται με την αυστηρότητα της σκέψης που έχει κάθε κεντρικός τραπεζίτης και αυτό που απεχθάνεται είναι οι εκπλήξεις και οι πολιτικές ακροβασίες.»

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki